Гак: Родитељима исплаћено 28 милиона евра за преплаћене вртиће

Град Београд је до данашњег дана родитељима којима је вртић незаконито наплаћиван у већем износу, у периоду од 2010. до 2014. године, исплатио 3,3 милијарде динара, односно око 28 милиона евра, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Ово је велики новац и велико оптерећење у јеку инвестиционог циклуса у образовне институције града Београда, али нисмо имали дилему ниједног тренутка да је важно да се паралелно са тим родитељима редовно исплаћује овај новац, јер на то имају право – рекао је Гак.

Објаснио је да је стигло око 15.000 тужби родитеља којима су неколико година стизали рачуни који су премашивали 20 одсто економске цене вртића, како је прописивао Закон о предшколском образовању и васпитању.

– Тако су родитељи по детету плаћали и до 9.700 динара месечно, што је било недопустиво. Повраћај тог новца родитељима почео је крајем 2017. године – рекао је Гак.

Нови правилник о начину утврђивања цене вртића почео је да се примењује 1. јануара 2015. године, и од тада се вртићи плаћају по закону, односно родитељи плаћају 20 одсто од економске цене која данас износи 27.976 динара.

– То значи да родитељи плаћају само петину овог износа, односно 5.595 динара, док остатак финансира Град Београд – рекао је Гак.

Подсетио је да Град Београд од 2015. године суфинансира и боравак деце у приватним предшколским установама, те да је до сада родитељима чија деца не иду у државне вртиће рефундирано око 12 милијарди динара.

– Овај пројекат имао је великог удела у подизању обухвата деце предшколским образовањем са некадашњих 45 на данашњих 73 одсто, што је велики успех – рекао је Гак.

Тако данас, како је рекао, у вртиће иде око 78.000 деце, започети су велики пројекти на повећању капацитета државних установа, док се паралелно са тим обнављају већ постојећи вртићи у које дуго није улагано, закључио је Гак.

Извор: Данас