Гимназијалка Мина Црногорац добитница међународне награде из области психологије

На Међународном научном форуму младих „Корак у будућност“ у Москви две полазнице Истраживачке станице Петница освојиле су награде – Јана Почуча из области биологије, а Мина Црногорац из области психологије.

Јана Почуча је ученица Прве београдске гимназије, а Мина Црногорац Прве крагујевачке гимназије. Оне су добиле награде за своје пројекте реализоване на семинарима биологије и психологије у Истраживачкој станици током 2019. године.
Оба рада, пише лист Данас, су представљена на Петничкој конференцији „Корак у науку“ у новембру прошле године, и тако се квалификовала за учешће на овом међународном форуму.

Истраживачка станица Петница расписала је конкурс за пријављивање за њене програме у 2021. години. Средњошколци из свих крајева Србије, без обзира на тип школе, а који имају интересовање за природне, друштвене или техничке науке могу да се пријаве до краја новембра.

Након процеса избора, полазници ће наредне године имати прилику да у Петници своје прве кораке у науци праве на најмодернијој опреми, а са њима ће радити најбољи млади научници из скоро свих института и факултета у Србији.
Мина Црногорац, ученица Прве крагујевачке гимназије, каже да је Петница имала кључну улогу у њеном образовању и формирању интересовања: Истраживачка станица ми је, између осталог, подигла свест о бројним питањима која се могу поставити у науци и могућности да се на њих одговори из различитих углова. Уз помоћ знања које сам тамо стекла, одабрала сам и науку којом бих у будућности волела да се бавим, а то је психологија – објашњава млада научница и додаје да јој је такмичење на којем је учествовала пружило прилику да усаврши вештине презентовања на страном језику и сазна чиме се баве њени вршњаци из различитих земаља.

Извор: ДАНАС; ВЕСТИ-ОНЛИНЕ