Глишић: Јасно је да Вучић има последњу реч

„Ивица Дачић на основу функције председника Скупштине надлежан је за спровођење дијалога власти и опозиције о изборним условима, баш онако како је то до недавно била Маја Гојковић, бивша председница парламента.

Он је легитимно изабрани председник парламента и према томе он не може бити само заинтересована страна у дијалогу, како би то неки из опозиције желели да поставе. Још се не зна ни какав ће формат дијалога бити, када ће он почети, са којим темама, али ни ко ће у име Европског парламента учествовати у разговорима, а опозиција већ покушава да дискредитује Дачића као неког ко ће водити преговоре“, напомињу за Данас из владајуће коалиције.

Енис Имамовић из посланичке групе Уједињена долина – СДА Санџака насупрот томе сматра да ЕУ мора организовати и посредовати у тим преговорима, а да Дачић као председник странке владајућег режима може бити само једна од заинтересованих страна у дијалогу.

„Уколико СНС покуша да се сакрије иза Дачића, то ће бити јасан доказ намјере гушења преговора и прије њиховог наставка, те да заправо и наредне изборе желе да организују и спроведу у истим недемократским условима као и ове посљедње. Треба озбиљно размислити о формирању прелазне Владе која би се бавила искључиво промјеном политичког система, те испуњавању законских услова за организовање слободних, фер и демократских избора. Наш приједлог је да у тој влади учествују све странке и организације заинтересоване за учешће на изборима“, сматра Имамовић и додаје да власти у Србији потпуно игноришу суштинске критике из самог Извјештаја ЕК и баве се само козметичким решењима која се уопште не дотичу суштине.

Имамовић каже да то јасно потврђује и начин увођења кодекса, својеврсног политичког суда, али и припрема закључака о напретку европских интеграција. „Управо због тога највећа одговорност и кривица за застој у преговорима са ЕУ је на владајућој већини, у првом реду на СНС“, наводи саговорник Данаса.

За разлику од Имамовића, који сматра да Дачић не може да води преговоре, јер је једна од заинтересованих страна Владан Глишић, једини самостални посланик у српском параменту и једини опозициони посланик из редова већинског српског народа, каже за Данас да је Дачић по функцији председника Скупштине Србије надлежан за процес дијалога власти и опозиције о изборним условима, управо онако као што је то недавно била и Маја Гојковић.

„Уосталом процес дијалога одвијаће се уз посредовање ЕУ. Али је јасно да председник СНС-а који је уједно и председник Србије (Александар Вучић) има последњу реч у свим преговорима и свим битним процесима код нас. То Дачићу смањује маневарски простор, али узевши у обзир његово огромно политичко искуство и способност преживљавања у сенци моћних владара, не би ме изненадило да из ових преговора и изборних натезања изађе јачи него што би се то могло очекивати“, објашњава Глишић.

Ђорђе Милићевић, потпредседник Дачићеве Социјалистичке партије Србије, каже за Данас да није циљ Дачића да себе позиционира као главног преговарача у међустраначком дијалогу.

Он подсећа да Дачић наставља само оно што је Маја Гојковић договорила са Дејвидом Мекалистером.

„То што неки из опозиције не желе да разговарају са Дачићем је њихов проблем и њихова фрустрација и они имају легитимно право на своје мишљење. Али Дачић је легитимни представник у преговорима, јер је легитимно изабрани председник Скупштине Србије. Поставља се и питање желимо ли ми да разговарамо са, примера ради, Бошком Обрадовићем, јер је његова странка ванпарламентарна. Да ли ћемо бити идеални у изборним условима ако задовољимо услове свих ванпарламентарних странака, а огроман их је број. Не треба да се заваравамо да опозицији није стало до разговора, то се видело и у првој фази дијалога када су од свега покушали да направе фарсу и да без избора дођу на власт. Ту не могу да им помогну ни европарламентарци“, каже Милићевић.

Он напомиње да ће дијалога свакако бити али се детаљи још не знају. Подсећа и да је посланица ЕП Тања Фајон у протеклом дијалогу имала само један једини циљ да охрабри бојкот опозицију да учествује на изборима и ништа више.

„Ванпарламентарна опозиција жели да наметне да се парламент бави политиканством. Али неће агенду рада парламента утврђивати опозиција, већ они који су добили поверење грађана на изборима“, поручује Милићевић.

Посланици у недељу о извештају ЕК

Ивица Дачић сазвао је за недељу, 27. децембар, седницу парламента на којој ће посланици, између осталог, размотрити Извештај Европске комисије о напретку Србије на путу ка чланству у ЕУ. То ће бити први пут да парламент расправља о извештају ЕК. Раније се овај извештај разматрао на седницама Одбора за евроинтеграције, чему су присуствовали и дипломатски представници ЕУ у Србији, као и поједини чланови Владе и невладиних организација. Редовно јесење заседање парламента завршава се 29.децембра.

Извор: Данас