Гојковић: Огромна средства се улажу у лечење пацијената од коронавируса

Секретар за здравство АП Војводине Зоран Гојковић изјавио је да је веома важно наћи равнотежу између епидемиолошких мера и економије.

Он је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да су трошкови лечења коронавируса, као и други трошкови везани за корону, веома високи.

„Све ово кошта. Огромна су средства која се улажу у лечење пацијената, огромна је и цена средстава за заштитну опрему“, рекао је Гојковић, који је и члан републичког Кризног штаба у борби против коронавируса.

До сада вакцинисано 320.000 људи
Имамо потписане уговоре на 6,5 милиона вакцина, али вакцина једноставно нема, изјавио је Зоран Гојковић и рекао да је до сада вакцинисано 320.000 људи што, како каже, значи да је Србија друга у Европи по броју вакцинисаних на милион становника.

Гојковић је за оценио да је податак да се Србија налази одмах иза Велике Британије по броју вакцинисаних, заправо, показатељ колико се добро радило на заштити становништва.

„Фармацеутске куће су очигледно загризле велики залогај када су мислиле да ће моћи да произведу толико вакцина, а то су све проблеми са којима ћемо се сретати“, одговорио је на питање о доступности вакцина, коментаришући глобалну трку у процесу имунизације против ковида-19.

По његовој оцени, „сада више улогу нема ни новац ни моћ“, већ само можемо да се ослонимо на сналажљивост и пријатељства.

Гојковић је позвао грађане да се и даље придржавају заштитних мера и носе маске и да је важно да се „што пре вакцинишемо“, како би што пре изашли из пандемије.

„Држава која то уради међу првима, имаће предност у опоравку економије и брже ће трчати економску трку“, оценио је Гојковић.

Извор: Н1