Гостиљац: Прошле године нападнуто 38 адвоката

Напад на адвоката Марка Вујошевића, који се у четвртак ујутру догодио у Ресавској улици у Београду и којом приликом је рањен његов телохранитељ, још један је подсетник да је бити адвокат међу најопаснијим професијама у Србији.

Како за Данас истиче председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац, у прошлој години пријављено је 38 напада на адвокате.

– Ми ћемо преко Радне групе за унапређење заштите адвоката пратити поступање полиције и тужилаштва у овом случају и инсистирати да починилац буде кажњен. За више од тога немамо овлашћења. Оно што знам засигурно је да ће се у овом случају поступати по хитној процедури у складу са Генералним упутством Републичког јавног тужиоца, наводи Гостиљац.

Стална радна група за унапређење кривично-праве заштите адвоката и свеобухватне анализе положаја адвоката у Србији формирана је у августу 2018. године, након убиства адвоката Драгослава Огњановића.

Чланове групе поред представника адвокатске коморе чине и представници Министарства правде, Републичког тужилаштва, МУП-а и Врховног касационог суда.

Како истиче Гостиљац, тешко је рећи да је задовољан радом групе када још увек није решен случај убиства адвоката Огњановића који је и иницирао њено оснивање.

– Ипак, прошле године смо добили правоснажну пресуду за убиство адвоката Владимира Зрелеца. Захваљујући радној групи можемо да захтевамо информације о свим истрагама напада на адвокате, као и да постављамо питања о радњама које су истражни органи предузели на њиховом решавању и по потреби реагујемо уколико оценимо да реакција није адекватна, наводи Гостиљац.

Једна од првих ефеката Радне групе за безбедност адвоката била је и измена Кривичног законика, у који је уведено кривично дело напад на адвокате.

Ова измена ступила је на снагу у децембру 2019. године, али се ефекти, према речима председника Адвокатске коморе Србије, још увек не виде.

– Можда није прошло довољно времена да се ефектно оцени превентивни потенцијал законских измена. Међутим, оно што је извесно је да ниједно дело, само по себи, не може да одврати неког од кршења закона. То може да учини само брза реакција полиције и хапшења нападача, истиче Гостиљац.

Како је пренела Балканска истраживачка мрежа (БИРН), адвокат Марко Вујошевић, који је како се претпоставља био мета напада, сарађивао је са израелским држављанином Галом Бараком који је у Аустрији осуђен на затворску казну због преваре и прања новца.

Он је, према писањима овог портала, преко лажних кол центара, који су били смештени у више градова, варао грађане који су улагали новац у непостојећу трговину страним валутама.

Нјегов сарадник у Београду, како наводи БИРН, у једном тренутку био је и адвокат Вујошевић.

Портал такође наводи да је главни сведок тужилаштва у овом поступку, Александар Игњатовић, пронађен мртав у Софији, у фебруару прошле године, непосредно пре него што је требало да сведочи пред судом.

Зољом на продавницу

Истог дана када је пуцано на адвоката Вујошевића и његовог телохранитеља, догодила су се још два злочина који имају елементе мафијашких обрачуна. Рано ујутру у четвртак 21. јануара непознати нападачи бацили су експлозивну направу на кафић у Добрачиној улици у Београду. Није било повређених, али је причињена значајна материјална штета. У вечерњим сатима, у београдској општини Земун, непознати нападачи су мушкарца (27) са прострелним ранама избацили из аутомобила испред куће у којој живи. Прошле суботе у Вукасовићевој улици у Раковици на кафић је испаљен пројектил из ручног противоклопног бацача „зоља“. Граната је погодила зид ресторана, али није експлодирала.

Извор: Данас