Град Београд спреман да ОТВОРИ СОС ОБДАНИШТА, ево ко би у њима био СМЕШТЕН

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је да је град спреман да, уколико се укаже потреба, отвори неко од престоничких обданишта.

– Разговарао сам са премијерком данас о томе. Уколико су оба родитеља позитивна на корона вирус, а децу нема ко да чува, спремни смо да отворимо својеврсно СОС обданиште за ту децу. Имамо васпитачице које су на пуној плати и оне ће моћи да брину о њима. Град је, дакле, спреман, а да ли ће се то десити зависи од тога има ли потребе за тим – рекао је Весић.

Он је истакао “да је пред нама 60 сати потпуне рестрикције кретања и да је веома важно да се људи тога придржавају, јер ће то бити кључно за даље сузбијање ширења епидемије”.

– Све градске службе имају дежурне екипе, тако да ће радити нормално и у овим условима. Тренутно на терену имамо око 1.000 – 1.100 људи који су ангажовани у различитим комуналним службама и то око 400 људи „Градске чистоће”, до 150 људи који одржавају водоводни систем, исто толико у топланама, а бројни су и комунални милиционери. Трудимо се да их максимално заштитимо. Јуче нам је у Београд стигло 500.000 заштитних маски, које ће у потпуности покрити потребе за наредних неколико недеља. Данас смо поделили и визире радницима ГСП и комуналним милиционерима. Сви ти људи су прави херори јер они раде за све Београђане и како би градски комунални систем функционисао – навео је Весић.

Заменик градоначелника је истакао и да Град Београд уметнике, који раде хонорарно, неће „оставити на цедилу” јер су то људи који хране своје породице од хонорара.

– Донели смо одлуку да већи део средстава намењених за конкурсе из области културе пренаменимо и да употребимо за плаћање помоћи уметницима који су хонорарно запослени. У овом тренутку правимо спискове у сарадњи са нашим установама културе и када то буде завршено, објавићемо по колико новца ћемо давати – рекао је Весић.

Извор: Блиц