Градоначелник Београда најавио проглашење ванредне ситуације

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да ће у главном граду бити проглашена ванредна ситуација због епидемије коронавируса.

Председник Србије Александар Вучић најавио је синоћ на РТС-у да ће у Београду окупљање људи у затвореном простору бити ограничено на 100, а на отвореном ће бити дозвољено до 500 људи.

Такође, биће забрањен рад ноћних клубова од 23 до шест сати ујутру, а грађани који не буду носили маске у градском превозу или затвореном простору ће бити кажњавани.

“Не постоји разлика у мом ставу (о новим мерама) као градоначелника, лекара или човека који брине о Београду. Слушамо људе који су стручни за то, они дефинишу мере и ми то спроводимо”, казао је Радојичић за РТС.

Радојичић је казао да с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, није потребно затварати Београд.

На питање ко ће спроводити контролу да ли се грађани придржавају мера, Радојичић је рекао да се врши преоријентисање градских и републичких служби које ће се тиме бавити.

“Пре свега је акценат на томе да дижемо свест код људи и колико је то важно за њих. Београђани су у претходној фази били изузетно одговорни”, додао је градоначелник.

Рекао је да се 90 одсто грађана носи маске у градском превозу, али да је циљ да се проценат подигне на свих 100 одсто.

Извор: Н1