Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је рано јутрос да ли нас нове мере очекују у главном граду, како би се смањило ширење вируса KОВИД-19. Оно што важи за Београд, до сада је увек важило и за целу Србију.

Иза нас је 40 сати полицијског часа. Када поредимо ових 40 сати са 40 сати прошле недеље, који су почели у различито време, ове недеље имамо податак да је 106 људи прекршило мере, прошле недеље је било више. Резултати су бољи, али нема разлога за опуштање – рекао је градоначелник.

Град функционише у тишини и миру, али у таквој ситуацији око 1.200 комуналних радника стоји иза тог рада.

Када говоримо о људима који раде, морамо апострофирати медицинске раднике – рекао је он.

Посебно су важни и људи који брину о чистоћи града, дезинфекцији просторија.

– Завод за биоциде од првог дана врло посвећено ради на том задатку – истакао је Радојичић.

Који је најреалнији сценарио за Београд, да ли би следеће недеље полицијски час могао да почне раније?

– Све више имамо података и о вирусу и болести, на почетку се мало тога знало, под притиском ситуације, мало је било времена доћи до информација. Сад имамо све више радова који су научно основани. Не верујем да можемо очекивати ескалирање епидемије, али то не значи да се можемо опустити. Празници нам следе, овом приликом свима честитам који славе данас Ускрс. Важно је да се не опустимо – истакао је градоначелник.

Да ли мислите да има смисла продужити полицијски час, да он почне раније, а не као сада, у петак? О томе се увелико прича…

– Мислим да има смисла, јер и прошли викенд и овај даје резултате, не смемо се опустити. Верујем да ћемо заједно са епидемиолозима донети одлуку како да се понашамо и те мере ће бити адекватно припремљене – рекао је.

Који је задатак Београђана

– Сада када очекујемо да ситуација иде на воље, треба да будемо стрпљиви и обазриви. Иду лепи дани, дани без полицијског часа, шаљем поруку људима да буду што мање у контакту и у близини. Кад трчите, рецимо, дистанца мора бити већа од два метра – објаснио је градоначелник, поновио да нема журбе, да морамо до краја да се боримо и да нема разлога да се опустимо пре времена.

Извор: Телеграф