Григоријев адвокат: Власт се плаши владике

“Очигледно је да се режим прибојава владике Григорија и да га власт, без обзира што он није истакао кандидатуру за патријарха, нити за председника, превентивно провлачи кроз медијског топлог зеца”, рекао је за Нова.рс Владимир Гајић, правни заступник епископа диселдорфског и целе Немачке.

Готово две недеље траје кампања режимских медија усмерена против владике Григорија, након што је дао интервју за “Преглед дана” Нењсмаџ Адрие.

Он је тада рекао да жели да скупим 30, ако је могуће и 300 људи, између 30 и 60 година, који су спремни да се жртвују за Србију.

Коментаришући чињеницу да је тема разговора епископа СПЦ и водитељке “Прегледа дана” Јелене Обућине и даље актуелна и да су медији наклоњени власти написали серију текстова посвећених Григорију, његов адвокат Владимир Гајић за наш портал каже да је у питању, пре свега, страх режима од човека који, како каже, има велику популарност у народу.

“Ово неће престати све до неких будућих избора. Григорије ниједним својим гестом није дао повод да се оваква хајка води против њега, осим што отворено и критички говори против власти”, рекао је Гајић за Нова.рс.

Према његовим речима, могућност да епископ диселдорфски и целе Немачке постане обједињујући фактор у отпору режиму је оно што плаши представнике власти.

“Они знају да је Гиргорије веома популаран и зато то чине. Наравно, он не жели да улази у било какву полемику ни са режимским медијима, нити са његовим критичарима и сва је прилика да га нико неће чути док се не оконча избор за патријарха”, наводи он.

Гајић је додао да медијски натписи неће обесхрабрити Григорија у његовој намери да се активније укључи у јавни живот Србије.

“Људи треба да схвате какву моралну чврстину и карактер има владика Григорије. Они неће њега успети да обесхрабре. Ти медијски напади се одбијају од њега као од бетона и то нема никакав утицај. Ја не знам које ће он одлуке да донесе, али будите сигурни да њега та њихова кампања не може да помери из осе у којој се налази”, напомиње Гајић.
“Весић ће изгубити на суду од нас”

Подсетимо, Гајић је заступник владике Григорија по тужби коју је поменути епископ поднео против заменика градоначелника Горана Весића због повреде достојанства, части и угледа.

“Прво рочиште је одложено због болести судије. Суд још увек није ни уручио нашу тужбу Весићу, нити му је био уручен позив за припремно рочиште, што је веома необично. После пет, шест месеци суд се није потрудио да то учини, па тако немамо ни његов одговор на нашу тужбу. Због те расправе између Весића и владике Григорија, а у коју сам и ја био укључен, заменик градоначелника је против мене поднео тужбу, која је мени уручена 15 дана после подношења. Ту је суд био веома ефикасан”, наводи Гајић, додајући да је уверен да ће и он и Григорије добити парнице против Весића.

Извор: Нова.рс