ГРМЕ РАДИКАЛИ ИЗ НОВОГ САДА: Укините Извршитеље!

Српска радикална странка (СРС) упозорила је данас да је у протеклих шест година на простору Новог Сада покренуто више од 90.000 поступака принудне наплате и затражила од јавног комуналног предузећа „Информатика“ да „без одлагања прекине са пљачком најсиромашнијих Новосађана“ који су „упали у чељусти извршитељске и адвокатске мафије“.

„Само на основу непостојећих адвокатских услуга у последњих шест година најсиромашнији Новосађани су опљачкани за 4,5 милиона евра. Овој отимачини се моментално мора стати на пут. СРС позива руководство ‘Информатике’ да се дозове памети и прекине са саучесништвом у бескрупулозној пљачки грађана Новог Сада“, рекао је на конференцији за новинаре председник Одборничке групе СРС у Скупштини Новог Сада Ђурадј Јакшић.

Јакшић је рекао да су Новосађани највише на својој кожи осетили дивљање извршитељске мафије, која упада у станове, утерује страх и пљачка градјане Новог Сада високим накнадама, измишљеним, противзаконитим трошковима и пленидбом имовине.

„‘Информатика’ све време противуставно грађанима обрачунава затезну камату, отима им новац за непостојеће адвокатске услуге и додатних 4.680 динара као ‘предујам за водјење поступка принудне наплате’. Скандал без преседана је што ‘Информатика’ још увек дужи неколико хиљада оних градјана Новог Сада чији је принудни поступак водио злогласни новосадски извршитељ Светислав Ћурчић. Ћурчићу, омиљеном извршитељу напредњачке власти, грађани су масовно исплаћивали дугове, али он новац није проследјивао повериоцу. Грађани који су измирили своје обавезе, а нису сачували уплатнице, не могу да докажу да су дуг исплатили“, рекао је Јакшић.

Он је подсетио да су радикали у септембру Скупштини Србије предложили нови Закон о извршењу и обезбеђењу, који предвиђа укидање јавних извршитеља и враћање извршног поступка у надлежност суда.

„Више од 100.000 грађана Србије је потписало петицију за укидање јавних извршитеља – савремених дахија. Међутим, власт и даље не ставља овај предлог Закона на дневни ред Скупштине Србије. СРС апелује на градску власт и ЈКП ‘Информатика’ да одмах прекине са додатним оптерећењем и пљачком најсиромашнијих суграђана. Грађани морају бити ослободјени плаћања адвокатских услуга за покретање поступка принудне наплате, јер им се ова услуга не пружа“, рекао је Јакшић.

Данас