ХАОС У ДОМУ ЗА СТАРЕ У НЕГОТИНУ! Власница није долазила месецима, запослени одбили ОВО!

Никаквих симптома људи нису имали, нико од њих није кашљао, кијао, није имао температуру, пре два дана су два корисника добила температуру, од којих је један сада на респиратору – рекла је Биљана Дидић.

После Геронтолошког центра у Нишу где је заражено више од 165 старијих лица и радника, од којих је према последњим званичним информацијама 41 особа преминула, највећи пропуст је направљен у Дому за старе “Радост” у Неготину где је заражено 48 корисника и запослених.

Уколико се докаже да је људски фактор узрок заражавања одговорно лице могло би да буде осуђено на 12 година затвора! Случај испитује Више јавно тужилаштво у Неготину, а већ је откривено да је била читава серија пропуста.

– Прикупљање потребних информација је и даље у току, а информације које се прикупљају односе се на околност да ли је до ширења заразне болести дошло услед непримењивана прописаних мера – речено је данас у Вишем јавном тужилаштву у Неготину.

– Мене нико до овог тренутка није обавестио о томе колико је људи заражено, малопре сам била на састанку и сазнала да сви запослени имају лакше клиничке слике, да је медицинско особље у Нишкој бањи, а техничари у Сокобањи. Петоро корисника је у Клиничком центру Ниш и један од њих је на респиратору, у питању дека 1931. или 1932. годиште – рекла је јуче за РТС овлашћено лице власника дома Биљана Дидић.

Она је сама открила да је и на врху хијерархије било “свега и свачега”.

– Нисам радила, овлашћено сам лице, од октобра не радим због здравствених проблема, али сам била у контакту са директорком, која је и сама под знаком питања – један тест јој је био негативан, други позитиван – навела је Дидићева.

Она је, како је пренео РТС, навела “да је дом “Радост” пре било какве препоруке Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања увео петодневну радну недељу, осим кухиње која се изјаснила да не може да ради тако. Рекла је и да су се запослени у дому изјаснили да не могу да раде у турнусу 15 дана”.

Подсетимо, надлежни су ово донели као обавезу како би се спречило даље ширење корона вируса, а у случају дома “Радост”, према речима власнице, “радници су одбили да раде у двонедељним сменама”.

– Веома је тешко да радите 15 дана са корисницима од којих је 26 непокретних. Имам изјаве радника како не могу да раде 15-дневне смене. Они су се појединачно изјаснили. Ја сам све изјаве послала Министарству за рад. У ванредној ситуацији немате право никог да отпустите са посла, нити некога да примите, а да ја оставим 40 људи без икакве неге не дозвољавају ми ни савест ни морал – рекла је Дидићева, а пренео је нг портал.

Посебна прича је како је све кренуло…

– Никаквих симптома људи нису имали, нико од њих није кашљао, кијао, није имао температуру, пре два дана су два корисника добила температуру, од којих је један сада на респиратору – рекла је Биљана Дидић.

Овим поводом огласио се и градоначелник Неготина и командант Штаба за ванредне ситуације Владимир Величковић.

– Дефинитивно се може констатовати да се ради о људском фактору, да је највероватније вирус ушао преко запослених. Сви органи су на терену, раде свој посао, надамо се да ћемо ускоро имати јаснију слику што се тиче пропуста – рекао је Величковић.

Како сазнајемо, од 48 заражених, у Сокобањи је хоспитализовано 37, четири у Нишкој бањи и седам најтежих пацијената у КЦ Ниш.

Наредних дана биће тестирано још 128 људи пошто постоје још два приватна дома у Неготину.

Извор: Еспресо.рс