Хашки суд ће пријавити Србију због одбијања да изручи Вјерицу Радету и Петра Јојића

Тужитељка међународног суда у Хагу затражила је данас да председник суда Савету безбедности УН поново пријави Србију због одбијања да ухапси и изручи званичнике Српске радикалне странке (СРС) Вјерицу Радету и Петра Јојића, оптужене за непоштовање суда. Јојића и Радету, Хашки трибунал је, у октобру 2012, оптужио да су утицали на сведоке у хашком процесу против њиховог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уценама и митом наговарали да промене исказе или да не сведоче, преноси Бета.

Власти Србије од 2015, када им је хашки суд упутио први налог за хапшење, одбијају да Јојића и Радету ухапсе и изруче у Хаг.

У пролеће 2016. године, Виши суд у Београду одлучио је да нема законских основа за хапшење и изручење радикала, зато што национални закон о сарадњи са Хашким трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и непоштовање суда.

То тумачење, суд у Хагу је одбацио, наглашавајући да званични Београд има обавезу да сарађује и у предметима за непоштовање суда, као што је раније и чинио.

После затварања Трибунала, његов правни наследник, судски Механизам је 2017. донео одлуку да суђење званичницима радикала уступи Србији.

Након жалбе тужилаца, апелационо веће је наложило да судија Лију Даћун размотри да ли би сведоци против Јојића и Радете били безбедни ако би суђење било одржано у Србији.

У марту прошле године, судија Даћун поништио је првобитну одлуку и наложио да се процес Јојићу и Радети одржи у Хагу. Истовремено, властима Србије, судија је упутио налог за њихово хапшење и изручење.

Као образложење за то, кинески судија Даћун је навео да су кључни сведоци у овом предмету „недвосмислено” изјавили да неће сведочити ако суђење буде у Србији због „озбиљне забринутости за своју безбедности и безбедност својих породица”

Механизам је, у фебруару ове године, одбацио жалбу Србије на ту одлуку, и потврдио да ће званичницима радикала судити у Хагу.

Из данас објављеног поднеска тужитељке Дијане Елис проистиче да је судија Даћун, крајем јула ове године, позвао Србију да га извести шта је предузела да спроведе налог за хапшење и изручење Јојића и Радете.

Одговор власти у Београду, који је поверљив, тужитељка Елис назвала је „правно и чињенично погрешним”.

Затражила је да судија Даћун о томе извести председника суда Кармела Ађијуса како би он „могао обавестити Савет безбедности УН да Србија не испуњава своје обавезе”.

Елис је оценила да Србија „упадљиво игнорише” налоге за хапшење, наглашавајући да Београд, упркос свом негирању, има законску обавезу да сарађује с хашким судом и у предметима за непоштовање суда.

Тужитељка је подсетила да је због тога председник хашког суда већ пријављивао Србију Савету безбедности УН, подвлачећи да је званични Београд претходно изручивао оптужене за непоштовање суда.

Штавише, подвукла је Елис, исти судија Вишег суда у Београду који је одлучио да нема законског основа за изручење Јојића и Радете, 2008. је донео решење о изручењу Лјубише Петковића, још једног радикала оптуженог за непоштовање Трибунала.

Петковићу је суђено пред Трибуналом и осуђен је на три месеца затвора.

Извор: Политика