ХРВАТСКА ЖЕЛИ ЈАЧЕ ВОЈНО ПРИСУСТВО НА КОСОВУ! Загреб ротирао свој контигент војске

Хрватски војници смешетени су на аеродрому у Приштини, а њихови задаци су превоз снага Кфора, терета и важних особа. Недавно је упућена 33. “ротација” хрватског контигента.

Адмирал Роберт Храњ, начелник Генералштаба Оружаних снага Републике Хрватске, изјавио је за “Нову ТВ” да Хрватска жели јаче војно присуство у операцији Кфор на Косову.

– Донета је одлука о повлачењу војника из Авганистана. Размишљамо и претпостављамо да ћемо одређени део снага у бројчаном смислу реинвестирати у неке друге операције. Говоримо о операцији на Косову. Тамо би отишао неки контигент који би био већи него овај садашњи. Можда преузмемо неки већи задатак – изјавио је Храњ.

Без обзира на пандемију коронавируса, Оружане снаге морају бити спремне за основне задатке, истакао је Храњ. Он је изразио наду да финансијска ограничења неће потрајати дуго, као и да се нада скорој модернизацији војске.

– Што се тиче модернизације војске, није се одустало од одређених пројеката модернизације, већ су они само одложени, укључујући набавку борбених авиона, бродова и хеликоптера – истакао је Храњ.

Иначе, Хрватска у Кфору учествује од 2009. године и то са два транспортна хеликоптера типа Ми-8 МТВ1 или Ми-171 и пратећим особљем.

Смешетени су на аеродрому у Приштини а њихови задаци су превоз снага Кфора, терета и важних особа. Недавно је упућена 33. “ротација” хрватског контигента у Кфору.

Извор: Политика