И БЕОГРАД ЈЕ У КРИТИЧНОЈ ЗОНИ! Упозорење српског стручњака – ови делови Србије су угрожени, јуче се догодило нешто необично!

МОЋАН и јак потрес који је јуче погодио Хрватску осетио се и у суседним земљама.

– Простор Балкана је место где се Африка подвлачи под Европу, што узрокује земљотресе и вулкане, при чему и распоред и међусобни однос осталих плоча на Земљи имају значајан утицај на појаву и интензитет тектонских покрета – каже за “Новости” Драган Миловановић, професор Рударско-геолошког факултета у Београду.

– Тај простор је потенцијално тектонско подручје, али се у њему не очекују јаки земљотреси, иако је овај данас у Хрватској био прилично снажан.

Сеизмолози имају своје мапе опасности и процену угрожености, а за најкритичније сеизмолошке тачке треба узети просторе у којима се јављају такозвани офиолити који су настали на шавовима подвлачења или размицања. То је зона која почиње у Италији, преко Загреба, Бањалуке, Београда, Ваљева, Краљева, Космета, Македоније, Грчке…

Иако је правило да други земљотрес буде слабији од првог, јучерашњи је био јачи од оног који се догодио дан раније.

– Јуче се догодило нешто неуобичајено – објашњава Миловановић.

– Земљотрес је био јак и сигурно ће бити још неколико слабијих, док се не смири тло. Лично не очекујем нови, јак земљотрес.

По речима нашег саговорника, време када ће се догодити земљотрес не може да се предвиди, а подаци су прецизни тек када се потрес догоди. Јачину је немогуће знати унапред, могу се предвидети појаве земљотреса мањег интензитета, али ни тада са великом прецизношћу, највише до неколико дана.

Извор: Вечерње новости