И јутрос потреси у Петрињи, становништву помаже хиљаду људи

Петрињу и Сисак јутрос су погодила два умерена потреса, објавио је Евромедитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ). Први потрес магнитуде 3,2 према Рихтеру догодио се у 4.52 сата, а епицентар је био 12 километара југозападно од Петриње.

Други потрес магнитуде 3,1 забележен је у 6.37 сати, а епицентар је био 19 километара југозападно од Сиска.

Тло на подручју Бановине и даље подрхтава након разорног потреса магнитуде 6,2 који је у уторак погодио Петрињу и околно подручје. Након тог потреса уследио је низ накнадних, а до 31. децембра било их је 265 чија је магнитуда већа од 1,0.

Страдалом становништву на Нову годину помаже хиљаду људи
Директор Цивилне заштите Дамир Трут рекао је да је на потресом погођеном подручју Сисачко-мославачке жупаније данас, на Нову годину, хиљаду људи који помажу становништву и рашчишћавају рушевине.

У четвртак је на терену било хиљаду и по људи из различитих организација које припадају систему Цивилне заштите, војске и полиције, данас их је хиљаду, рекао је Трут за Хрватски радио.

За данас је приоритетним означио превоз и расподелу контејнера, камп-кућица, шатора, затим скидање димњака, поправљање кровова, прехрану. „Јутрос је кренула подела хлеба, воде, све што је потребно, кренуло је кување, биће и топли оброци“, нагласио је након састанка надлежних служби.

Потврдио је како се део људи, који претходних дана није желео да напусти потресом оштећене домове, јавио у касарну у Петрињи, у организовано прихватилиште. Рекао је и да се прихватилиште отвара у две основне школе у Петрињи које су прегледали статичари и које су „исправне“.

У суботу креће вакцинисање против ковида-19
Он је рекао је и да се није заборавило на опасност од заразе коронавирусом. „Упозоравамо на ту опасност, дошла су заштита средства, сви који желе, могу их добити“, рекао је Трут и најавио да ће у суботу кренути вакцинисање против ковид-19 на страдалом подручју.

„Вакцинисаће ће се људи који су у камповима, који су евакуисани и спасилачко особље, Хрватски завод за јавно здравство доћи ће на овај терен па ће вакцинисати“, најавио је Трут.

„У оштећеним кућама боље је не боравити“
Јосип Аталић, професор с Грађевинског факултета у Загребу и координатор при Хрватском центру за потресно инжењерство казао је да је потресом погођено подручје и даље сеизмички активно, те поручио да не треба правити панику, него се навикнути и понашати у складу са тим.

Потврдио је да је у оштећеним кућама боље не боравити док је статичари не прегледају.

Нагласио је и како је неколико дана након разорног потреса тешко одлучити колико ће се кућа морати срушити.

Извор: Н1