ИМУНОЛОГ ЈАНКОВИЋ ТРАЖИ 24-САТНИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Боље да смо највеће аутократе него да људи умиру (ВИДЕО)

Имунолог Срђа Јанковић сматра да је увођење 24-часовног полицијског часа у борби против ширења епидемије коронавируса смислено, ако представља једини начин да се осигура прекид свих социјалних контаката, осим оних најнужнијих.

“Прекинимо социјалне контакте сада, не треба нам полицијски час. Ако не можемо другачије да их прекинемо, бољи је и полицијски час него да људи умиру масовније. То нећемо да видимо, па макар ушли у историју као највеће аутократе на свету”, поручио је Јанковић.

Он је додао да каква год одлука била, биће колективна одлука струке, донета једногласно.

Како каже, велика већина становништва поштује донете мере.

“Видим примере солидарности и примере људског духа. Много тога је доброг. Али, увек има и оних који нису схватили важност поштовања мера. Акценат некако увек склизне на њих, желимо да сви схвате колико је ово важно”, навео је Јанковић.

Обољење је, каже, такво да су у највећем ризику старије, као и особе са поремећајима имунолошког система и хроничним болестима, али и особе у мањем ризику могу оболети, додуше ређе.

“Наравно да то што је ретко биће чешће, јер је епидемија још у замаху. Нико није у потпуности заштићен”, истакао је Јанковић.

Према његовим речима, сви који су оболели, па и они са лакшом клиничком сликом, треба да буду на оку лекарима како би се на време реаговало с терапијом.

“‘Ћуд вируса је таква да и код оних које теже погоди, симптоми почињу благо, али се врло подмукло и без упозорења развију тежи симптоми”, навео је имунолог.

О коначном степену смртности – леталитета, која се добија у односу на број заражених, још је рано говорити, каже он и додаје да се тај податак може знати тек на самом крају епидемије.

“Ми тренутно број заражених процењујемо на основу оних које смо открили. Зато је важно да тестирање буде систематично, баш да бисмо имали добру процену”, закључио је Јанковић.

Извор: Н1/Танјуг