ИНАТ МИЛА ВОДИ ДО РАЗРЕШЕЊА: Последице председникових одлука и лоше кохабитације са представницима нове власти

(НЕ)ОЧЕКИВАНА одлука председника Црне Горе Мила Ђукановића, да врати Парламенту сет закона, међу којима и онај о слободи вероисповести и не потврди опозив једног броја амбасадора, довело је у питање кохабитацију нове власти и шефа државе.

Инаћење председника државе могло би покренути његово разрешење са функције коју покрива, што би значило Милову смену и улазак у период који ће му сигурно донети доста главобоље.Политички аналитичар Игор Дамјановић каже, за “Новости”, да су само наивни могли да гаје илузије да је кохабитација Мила Ђукановића и остатка његовог режима са новом владом могућа.

– Да је тако показало је Ђукановићево процедурално одбијање да потпише неколико закона, од којих су најзначајније промене Закона о слободи вероисповести, а председник је одбио и да верификује повлачење амбасадора. Поред Ђукановићевог личног одбијања да испуни своје елементарне законске обавезе, слично се понашају и органи администрације и власти где он и даље има контролу, на пример Државна изборна комисија која је одбила да верификује мандат посланици владајуће већине – истиче Дамјановић.

Наш саговорник је прилично сигуран да ће Ђукановић, уколико не буде јаког притиска са Запада, поново одбити да потпише измене Закона о слободи вероисповести и да ће се једнако понети када на дневни ред дође Закон о попису!

– Дакле, наредне недеље биће интересантно како ће се западни фактор, који након 30. августа није био наклоњен свом вишедеценијском миљенику Ђукановићу, поставити према политичкој и уставној кризи коју он генерише. Уколико западни амбасадори не одреде се јасно и упозоре председника Црне Горе да мора испунити своје законске обавезе, бојим се да то може бити тихи сигнал бившем режиму да продуби кризу, изазове допунску нестабилност и припреми се за повратак на власт у догледно време – прогнозира Игор Дамјановић.

ОДГОВОРНОСТ ЈЕ НА ПОБЕДНИЦИМА

СА демонтажом режима и ослобођењем заробљених институција државе Црне Горе требало је наставити већ 31. августа захтевом за ванредне председничке и локалне изборе у Подгорици, Никшићу, Пљевљима, Бијелом Пољу и другим градовима где је ДПС убедљиво поражен, сматра Дамјановић.

– Уместо тога имали смо три месеца лутања, које су обележиле свађе, нетрпељивост и самооптуживања изборних победника. За то време Ђукановић је глумећи демократу направио стратешко повлачење и купио време. За пропуштену шансу да земља већ буде слободна и мафија побеђена, одговорни су сви победници избора, а највећа одговорност је на онима који су заговарали кохабитацију – премијеру Кривокапићу и његовом заменику Абазовићу – додаје Дамјановић.

Извор: Новости онлајн