ИНФОСТАН НАПЛАТИО 95 ОДСТО : Комуналном предузећу за обједињену наплату Београђани дугују мање од две милијарде за претходну годину

НАПЛАТА рачуна комуналних услуга може се оценити позитивно, упркос томе што је највећи део прошле године обележила епидемија вируса корона.

Како за “Новости” откривају у овом предузећу, текући дуг у 2020. години износи испод једног месечног задужења.

– У овом тренутку, то је око две милијарде динара, при чему треба узети у обзир чињеницу да је у току наплата децембарског рачуна који је дистрибуиран корисницима почетком јануара, због чега још пристижу уплате, па ће дуг бити значајно мањи – кажу у ЈКП “Инфостан технологије”.

Према речима руководства, наплата комуналних услуга се побољшава и расте, јер многи корисници измирују дуг пре покретања поступка принудне наплате, како не би плаћали додатне трошкове предујма и камате. С тим у вези, “Инфостан” је после шест година омогућио и акцију репрограма, чиме су отворене погодности за измиривање нагомиланих обавеза.

– Према евиденцији, број поступака принудне наплате креће се између један и два одсто. Репрограм дуга по најповољнији условима закључило је око 17.000 корисника, уз отпис камате и дела главног дуга. Преостале неизмирене обавезе корисника предузеће наплаћује у поступку принудне наплате, који се покреће код јавних извршитеља у складу са законским прописима у року од годину дана, како потраживања не би застарела – подсећају надлежни.

Портал и апликација е.Сандуче, који су покренути пре неколико месеци, радо су дочекани међу суграђанима, будући да се у пракси показало да су погодан и пожељан начин за бесконтактно плаћање. Овај електронски сервис засад броји више од 100.000 корисника.

– Велики број корисника своје обавезе измирује електронски, а додатна погодност на е.Сандучету је могућност плаћања редовних рачуна, утужења, репрограмираних обавеза и опомена – кажу у “Инфостану”.

– Такође, предузеће је корисницима омогућило да све рекламације и све захтеве за промене могу урадити електронским путем.

ПОПУСТИ ЗА 300.000 ЉУДИ ЈКП

“Инфостан технологије” штампа и дистрибуира рачуне обједињене наплате за више од 720.000 домаћинстава. Попуст при плаћању рачуна остварује више од 300.000 корисника.

Редовним платишама се попуст унапред обрачунава пет, шест и седам одсто, у зависности од броја месеци узастопног плаћања пре истека рока. Око 60.000 социјално угрожених корисника остварује од 10 до 30 одсто субвенције.

Извори: Новости онлајн