ИСПЛИВАО ДОКАЗ! Хрвати лажирају број оболелих и мртвих од коронавируса!

“Сви смо у изолацији. Слушамо једни друге кроз зидове и не можемо се загрлити”, описује Томислав Стојанов какав је ужас коронавирус донио у њихове животе

Кад је 2. априла у Клиничком болничком центру Загреб умрла 45-годишња Сандра Стојанов која је била позитивна на Цовид-19 и имала тешки облик епилепсије, њена породица је следећег дана слушала конференцију за новинаре Националног стожера цивилне заштите.

Њихову Сандру нису навели као још једну жртву коронавируса; тај петак, 3. априла, министар здравства Вили Берош објавио је да је у КБ-у Дубрава преминула 85-годишња жена која је имала више хроничних болести, као осма по реду у црној статистици епидемије. Спомена о Сандри није било ни у суботу када је објављено да Хрватска бележи нови биланс жртава – њих четири, и то у КБЦ-у Осијек. Загреб је остао поштеђен. У недељу су жртве такође биле из других градова, пише Јутарњи лист.

“Необично нам је да није објављено да је преминула још једна особа јер је Сандра била позитивна на Цовид-19. Не знам какву методологију имају при бројању преминулих”, јавио је Јутарњем листу њен брат Томислав Стојанов и открио шта последње две недеље преживљава његова породица након што су се мајка Ружа и сестра Сандра вратиле из цркве.

Њена сестра каже да не зна тачан узрок смрти, и пита се зашто њено име није споменуто: “Не знамо колико је смртних случајева позитивно тестираних пацијената који нису евидентирани да су умрли од последица компликација инфекције коронавирусом.”

И хрватски медији се питају како се води евиденција о смртним случајевима у Хрватској ако су преминули имали и неке друге тешке дијагнозе?

Слично је питање поставио водитељ Александар Станковић у емисији “Недјељом у 2” директорки Инфективне клинике Алемки Маркотић: од чега је неко умро ако има леукемију и добије коронавирус? Рекла је: “Да нема вируса, можда би се особа од других болести успела извући… Умро је од вируса короне, а леукемија је томе помогла”, изјавила је докторка Маркотић.

У извештају о узроку смрти Сандре Стојанов међутим, наведена је епилепсија. У анамнези коју потписује специјалистица из неурологије Барбара Барун пише: “С обзиром на верификовану дијагнозу код болеснице те актуелно рефрактерни епилептички статус с доказано високом стопом смртности и у здравој популацији, диференцијално дијагностички узрок смрти је по свему основна болест, а не инфекција”.

Извор: Ало.рс