ИСПОД 5! БРОЈКА КОЈУ СМО ЧЕКАЛИ И КОЈУ ЈЕ КОН ПОМИЊАО! Ево зашто су данашњи резултати тестирања ПОСЕБНО ВАЖНИ

У последња 24 сата тестирано је 5.446 грађана Србије, а позитивно на корона вирус је било њих 222 или 4,07 одсто. Ово је убедљиво најбољи резултат практично од самих почетака епидемије у нашој земљии, податак који веома охрабрује.

О односу новозаражених у односу на тестиране у једном дану, недавно је говорио и епидемиолог Предраг Кон који је тада рекао “да до попуштања мера може доћи када овај својеврсни коефицијент падне испод пет одсто”.

– Потребно је да од свих тестираних буде само пет одсто оболелих, то је главни услов. Тренутно је ова бројка од нула до 40 одсто, зависно од дела Србије. На пример, од 3.000 данас тестираних, потребно је да је око 150 позитивно, то би било пет одсто. Али, мора да се сагледава и друга чињеница, колико је људи на респиратору у датом тренутку. Затим, колико је оних у импровизованим болницама и бањама са лаким симптомима или без симптома, а колико има тешких пацијената. Мора најмање две недеље тако да буде – објаснио је др Предраг Кон.

У овом случају дошло је и до смањења пацијената на респираторима којих је сада 79 (јуче их је било 85), а некада их је било и до 150.

Извор: Курир