Иван Ивановић: Надам се да ће Тужилаштво реаговати на Сарапине претње

Тв аутор Иван Ивановић каже да је претње које му је телефонски, али и јавно, путем Тwиттера упутио водитељ ТВ Пинк Предраг Сарапа пријавио Одељењу за високотехнолошки криминал МУП-а Србије и да сада чека реакцију Тужилаштва. Каже да се нада да и те претње, као оне претходне које му је упуио Аца Лукас, неће бити опроштене од стране Тужилаштва. Што се ситуације у српским медијима тиче, каже да је у Србији “једна тужна ситуација” која се може видети на примеру односа Телекома према Унитед медиа групи. “Оно што је коса била за Самсона, то су медији за Александра Вучића”, наводи Ивановић.

Поводом претњи које му је Сарапа упутио, Ивановић за Н1 каже да је после њих добио пуно порука подршке. „Да ти неко прети преко телефона, и теби и твојој породици, уз гомилу ‘сексуалних глагола’, па на Тwиттеру објави да ће крвљу да брани част…То је пир који је трајао сат времена, а ту си ти ћерка и жена…То је једна заиста одвратна ситауција и питам се да ли треба да будем хладан када га сретнем или да бринем за свој живот“, рекао је Ивановић.

Он је додао да је чињеница да је Сарапа водитељ на ТВ са националном фреквенцијом и да га цела ситуација уопште није насикирала, иако су претње упућене преко Тwиттера где може да их види велики број људи. „То говори да се није плашио последица и да је то умишљено урадио, чини ми се да водитељи са ТВ националних фреквенција верују да се на њих закони неће односити јер имају специјални однос са министрима и члановима владе“, истакао је Ивановић.

Подсећамо, Сарапа је претње Ивановићу упутио након што је министар спољних послова Никола Селаковић објаснио да се Срби не би презивали на “ић” да није било Стефана Немање, а Ивановић је уз ову Селаковићеву изјаву пре неколико дана објавио твит “Сарапа није Србин? У шоку сам”. Након тога уследиле су увреде и претње од стране водитеља Пинка на рачун водитеља шоу програма “Вече са Иваном Ивановићем”, које је он објавио и на свом Твитер налогу.

„Оно што је коса била за Самсона то су медији за Александра Вучића“
Коментаришући уговор Телеком и Теленора и питање да ли је у том случају иза свега профит или гушење медија који критикују власт и Вучића, Ивановић каже да је то је једна тужна ситуација, као и да на том пољу, у односу према United media, дуго траје дуго борба обојена политиком. „А не би требало да буде тако, да се ја питам сву ту оптику и технику дао бих на располагање свакоме ко жели да се бави медијима и да они који су најбољи победе, али то је наравно утопија и неће се догодити“, рекао је.

„У питању је инфраструктура у коју је уложен новац грађана Србије. Ти и ја финансирамо напад на СББ, што је комично. Мислим да је један правац приче да се маскира пред Европом да је тржиште као слободно и да Телеком није монополиста, а други правац приче је борба око оног што људи преко СББ групе људи могу да чују и виде“, казао је Ивановић.

„Пошто покушаји да се ућуткамо нису уродлили плодом, сада се прелази на друге варијанте и нисам оптимиста да ћемо то успети да спречимо. Тако да што се мене тиче – треба да гланцамо оклопе и да се спремамо за ту нову ситуацију и да видимо како ћемо кроз то да прођемо“, рекао је Ивановић.

На питање каква је ту улога јавности, каже да сматра да јавност у том смислу у Србији не постоји да је управо томе и „служило поробљавање медија од стране режима да не би постојало јавно мњење да се супротстави“, казао је Ивановић.

Он је оценио и да сви у медијима, који доводе у питање одлуке власти, жртвују свој мир и сигурност да би трачак нормалности држали у јавном простору. „Поносан сам што сам део тога и надам се да неће бити узалуд и да ће нам се придруживати наше колеге. Рекао сам у Утиску недеље и сада понављам – Оно што је коса била за Самсона то су медији за Александра Вучића и докле год РТС не почне да ради свој посао нормално и телевизије са националном фреквенцијом, ништа неће моћи да се промени јер истина не може да допре до грађана Србије“, каже Ивановић.

Извор: Н1