Ивањи: Историјска победа, али и велике разлике унутар опозиције у Црној Гори

Избори у Црној Гори показали су да је та земља и даље дубоко подељена, јер је очигледно да ће победа опозиције бити веома тесна, оценио је за Н1 новинар недељника Време Андреј Ивањи. Иако победу опозиције види као историјску, исткао је да је велико питање шта ће се даље дешавати с обзиром на тесну разлику у односу на ДПС и идеолошке разлике између три опозиционе коалиције.

Ивањи је у Новом дану ТВ Н1 казао да је, према прелиминарним резултатима избора у Црној Гори, очигледно дошао крај власти једног човека који влада тридесетак година. Но, приметио је Ивањи, видиљиво је да док један део опозиције “слави победу Светог Василија Острошког”, други део слави победу над “мафијашком државом”.

“Те три колоне (опозиционе) треба да се договоре како и на којим основама формирати владу. За овај, рецимо, српски блок већ су били најаве Здравка Кривокапића да ће бити позване и странке мањина, и да сви треба да спусте тензије, али да ће се видити да они који су скривили одређана дела треба да одговарају. Језичак представља коалиција ‘Црно на бијело’ Дритана Абазовића, која је потпуно грађанска опција. Абазовић је инсистирао на експертској влади, која ће бити надпартијска, али он је једини који је о томе говорио, а један технолог власти какав је Мило Ђукановић сигурно неће седети скрштених руку и то мирно посматрати”, оценио је Ивањи.

Упитан постоји ли могућност да нека од опозиционих коалиција на крају ипак да подршку Ђукановићевом ДПС-у за формирање нове владе, Ивањи је рекао да је веома тешко очекивати да ће неко тек тако погазити обећање да ће се опозиција удружизи како би срушила један аутократски систем.

Ипак је истакао да је велико питање какав ће бити однос нове владе према Косову, НАТО-у или Русији, оценивши да ће управо каолиција “Црно на бијело” бити брана битнијем приближавању Русији или промени односа према Косову или Републици Српској.

Гост Новог дана осврнуо се и на реакције званичног Београда на исход црногорских избора. Иако је председник Александар Вучић рекао да ће сачекати званичне резултате и онда честитати ономе ко је победио, Ивањи је приметио да је ТВ Пинк “ликовао због историјске победе опозиције”, а да је Вучић, управо у укључењу за ту телевизију са Бледа, ставио себе у први план говорећи о томе како је јавно помогао стварању спрског идентитета у Црној Гори, издвајањем финансијских средстава за изградњу школа и културних центара.

“Очигледно је да се очекује нека врста братскијих односа са будућом владом. У опозицији ипак доминирају они бирачи који су били протви независности Црне Горе”, подсетио је новинар Времена.

Ивањи је истакао и да ЦрнуГору неће бити једноставно водити, и да ће ДПС и у опозицији бити странка са највећим искуством и највећим бројем својих људи у свим државним институцијама.

Осврнуо се и на Закон о слободи вероисповести који је, према његовим речима, “унео злу крв у већ напету ситуацију у Црној Гори”. За очекивати је да се тај закон повуче, рекао је Ивањи и додао да уколико опозиција заиста формира владу, има добру шансу да се тензије у Црној Гори заиста смире.

“Сад може да дође до мирне примопредаје власти и опозиција може да покаже да може другачије да се влада (…) Ако изгура цео мандат, то може да буде лековито за Црну Гору”, закључио је Ивањи.

Извор: Н1