ИВАНУША (СЗО): СМАЊУЈЕ СЕ БРЗИНА ПОГОРШАЊЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ У СРБИЈИ

Директор Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша оценио је данас да се брзина погоршавања епидемиолошке ситуације у Србији смањује.

Гостујући на Радио телевизији Србије (РТС), Ивануша је оценио да се и у наредним недељама може очекивати притисак на болнице, посебно на одељења интензивне неге.

„Надам се да ће пик овог таласа стићи што пре“, казао је шеф Канцеларије СЗО у Србији и оценио да предстоји „тежак“ децембар, посебно за здравствене раднике.

На питање о новим мерама, оценио је да то изгледа као да се гаси пожар.

„Када је вирус проширен толико као што је сада у Србији, као што је у новембру и октобру био у многим државама у Европи, не само да вама требају строге мере, већ је потребно и више времена“, рекао је Ивануша.
Он је објаснио да су на почетку проблем били ресторани и кафићи, а сада се томе додаје и радно место, а ако се очекује велики број људи који ће доћи из иностранства за предстојеће празнике да посете родбину, то може представљати додатан проблем.
Обезбедити сигурну посету, али и размишљати о томе како се вирус шири овде у Србији, локално, рекао је директор Канцеларије СЗО у Србији.
Медицински део Кризног штаба је предложио да отворене остану само прехрамбене продавнице и апотеке, али политички део Штаба то није прихватио. Ивануша наводи да је тешко бити довољно паметан у овој ситуацији.

Ако упоредимо мере у неким другим европским државама кад је свакодневни број новооболелих био толико велик, они су у тим државама потпуно затварали ресторане, кафиће и барове, уводили су чак и полицијски час.

„Шта је оно што ће дати најбоље резултате у Србији, тешко је рећи. Ја више заговарам строже јавноздравствене мере, јер тиме штитимо остали део привреде и економије, а нарочито штитимо здравље и животе људи“, рекао је Ивануша.

Ивануша је нагласио да је тестирање јако битно и да је битно да људи знају да су позитивни, које је замолио да остану у изолацији код куће.

„Особа је заразна негде око два дана пре појаве симптома, па првих пет дана након појаве симптома. Код неких особа то може да буде и дуже. Ми заправо код особе која нема симптоме не знамо да ли шири заразу или не“, рекао је Ивануша и позвао све да користе заштитне маске и да одржавају физичку дистанцу.

„Можда сам ја сада заражен и могу ширити вирус, без обзира на то што немам никакве симптоме. Опрез и још једном, опрез,“ нагласио је Ивануша.

Ивануша је истакао да се Србија јако интензивно припрема за долазак вакцине и навео је да се нада да ће вакцина стићи што пре.

„Надам се да ће доћи више вакцина, не само у Србију, већ глобално, јер више вакцина значи да ће бити количина већа, јер знамо да ће на почетку бити велико ограничење у вези са количином. Неће сви људи моћи да добију ту вакцину, јер неће бити довољно вакцина за све. Због тога се постављају приоритети ко први треба да прими вакцину, а ко у наставку,“  навео је Ивануша.

Истакао је да је СЗО у контакту са различитим произвођачима и да искрено верују да ће уз вакцину и јавноздравствене мере успети да ставе пандемију под контролу.

Извор: Данас