Ивица Дачић ће водити два упоредна дијалога?

Представници власти све чешће, како се почетак дијалога са опозицијом око изборних услова ближи, помињу могућност организовања два дијалога.

Једног уз посредовање представника Европског парламента и други без посредника споља будући да су неке партије изразиле јасан став да на дијалог неће доћи ако у њему учествују странци. Посредовање ЕП подржавају партије које су бојкотовале јунске изборе и које су покренуле питање изборних услова, али и оне које су европски оријентисане а учествовале су на прошлим изборима.

Председник Србије Александар Вучић је после недавног обиласка Савског трга одговарајући на питања новинара о предстојећем дијалогу рекао да постоји технички проблем на којем ради председник Скупштине Ивица Дачић.

– Имамо велики део политичких странака које нису под утицајем странаца и које не желе да им странци одређују како ће њихова земља да изгледа а који желе да разговарају са представницима власти и ваде. А постоје и они који имају туторе и менторе споља који желе да им странци буду ти који ће их довести на власт пошто их народ неће. Видећемо, можда направимо два дијалога јер не можемо никога да одбацимо. Ко зна како ће то да изгледа али свакако смо спремни да разговарамо – навео је тада Вучић.

У уторак после разговора са Дејвидом Мекалистером, председником спољнополитичког одбора Европског парламента, Дачић је практично поновио Вучићеве речи. Он је рекао да ће се у наредних десетак дана утврдити детаљи везани за теме и формат дијалога.

– Очигледно је да постоје и политичке странке које не желе да учествују у дијалогу са представницима власти уз присуство европских посредника. Ако то заиста тако буде, очигледно је да ће морати да постоји и друга платформа за разговоре и са другим странкама – навео је Дачић.

Он јуче није одговорио на наше питање да ли је заиста реална могућност за организовање два дијалога.

А како сада ствари стоје, ДСС Милоша Јовановића је јасно истакла да у дијалогу неће учествовати уз посредовање странаца. Уз ДСС, ту је владајући Спас Александра Шаића, СРС Војислава Шешеља и Покрет за обнову Краљевине Србије Жике Гојковића.

Вјерица Радета из СРС за Данас каже да је ова партија одмах после претходних избора изнела став да је неопходно да се до следећих избора уклоне све аномалије изборног процеса и подмићивање бирача и да о томе мора да се разговара.

– Мислимо да је недопустиво да у разговору представника власти и опозиције учествују странци, не требају нам ни посредници ни старатељи. Морамо показати да смо у стању да своје политичке проблеме решавамо сами и у томе бисмо наравно учествовали – каже Радета.

Гојковић, који је са ДСС усвојио политичко-програмску платформу НАДА (Национално демократска алтернатива), за Данас наводи да је ПОКС захвалан посредницима из ЕУ што желе да помогну Србији у јачању демократије и институција, иако мисли да и они сами имају довољно проблема у својим редовима.

– Ипак, сматрамо да дијалог о изборним условима мора бити искључиво унутрашњи дијалог, без страних посредника. На свима нама је да коначно покажемо озбиљност и минимум политичке пристојности, да би дошли до прихватљивог договора, за све стране на политичкој сцени Србије – наводи Гојковић.

Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета, упитан у којем би дијалогу учествовао, са или без посредника, каже да сматра да као неко ко је учествовао на изборима нема кредибилитет да поставља услове око дијалога.

– Опозиционе странке које су бојкотовале изборе су избориле право да поставе правила како мисле да је најбоље. Због тога их ја позивам да прво они седну и договоре платформу и понуде нама другима. Пре мог коначног става желим да чујем дефинитивну одлуку „бојкот опозиције“ – поручује Паровић.

Када је реч о Заветницима, ни они нису за медијаторе, али су ипак спремни да се појаве на дијалогу са посредницима, уколико добију позив. Имају само један услов – да не посредују невладине организације.

Осим тога ко би учествовао у два дијалога, поставља се и питање смислености такве организације разговора о изборним условима.

Политиколог Бобан Стојановић за Данас каже да би то била потпуно бесмислена ствар.

– Ситуација је таква да овде политички актери не могу да се договоре ни око чега и што је најважније, нема гаранција да ће власт испоштовати било какав договор који би довео до слободнијих и поштенијих избора. Такође, ситуација је таква да је неопходан спољни посредник, али не само посредник – него гарант да ће договорено бити и спроведено. Тако да, ако се деси овај неки одвојен дијалог, то неће бити од претеране важности. Једино што може довести до неког помака јесте договор под међународним посредовањем који ће бити гарант договореног. Све остало у оваквим околностима је бесмислено – закључује Стојановић.

Усаглашавање још траје

„Скупштина слободне Србије је завршила платформу и она се сада налази на првом усаглашавању са неким опозиционим странкама. Очекујемо да ће током следеће недеље бити организован заједнички састанак са ширим опозиционим кругом“, рекла је за Данас Биљана Стојковић, чланица ССС, одговарајући на питање да ли је готова платформа Скупштине, будући да је најављивана за крај јануара. Упитана са којим партијама се СсС усаглашавала током писања платформе, осим са Народном странком и покретом Двери, она каже да су за сада то те две странке које су се директно укључиле у писање захтева са ССС, док су ССП и ДС учествовале преко своје платформе, али су нагласиле жељу да учествују у крајњем усаглашавању. Постоји и предлог СДС и Нове која се позива на закључке невладиних организација које прате изборе.

Извор: Данас