Из прве руке: Ево како на дијалог види шиптарска страна

Процес дијалога између Косова* и Србије током 2020.године сматра се неуспешним, иако су постојала уверења да је претходна година могла бити година коначног споразума, преноси Коха.

Неке политичке странке поручиле су да је Косово* изгубило историјску прилику да постигне узајамно признање током прошле године, док ДСК као владајућа странка процењује да је дијалог добио велики замах, управо у 2020. години.

Са друге стране, припадници цивилног друштва не виде јасну будућност дијалога, поготову након нових избора који би требало да буду одржани почетком ове године.

Из Покрета Самоопредељења, кажу да дијалог који је водила Хотијева влада Хотија није донео ништа добро Косову.

Члан руководства те странке Фиторе Пацоли рекла је да је дијалог одавно пропао.

“А пропала је и већина споразума склопљених у првој фази. Већину њих није спровела Србија, док је косовска страна спровела већину. Дакле, ништа се није променило на терену, сматрамо да је дијалог у вези са признавањем Косова* од стране Србије пропао, овај дијалог не води Косово* ка признању и чланству у ЕУ. Због дијалога, Косово* је још више потонуло, што се мора што пре зауставити, јер нам је потребна друга политичка класа, влада са легитимитетом која покреће земљу напред. Такође, од Вашингтонских спорзума не очекујемо ништа, већ очекујемо нови наставак са америчким председником“, рекла је Пацоли.

Критике на рачун дијалога, изнела је и ДПК, а члан председништва те странке Бљерта Дељиу каже да је Косово* у 2020.години изгубило историјску прилику за постизање коначног споразума.

„То је споразум о којем се много говорило и о којем се дискутовало на свим нивоима. Зато и сада кажемо да сматрамо да смо закаснили у том правцу, и 2021. треба да буде година у којој завршавамо ове маратонске дискусије у дијалогу који је предуго трајао и однео Косову* пуно енергије и потребно је једном и заувек осигурати обавезујући споразум за обе стране и међусобно признање што је наш главни услов, а затим и столицу у УН“, рекла је Дељиу.

Са друге стране, у владајућој ДСК, кажу да је дијалог ове године доста напредовао, иако није постигнут коначни споразум.

Члан Генералног савета ДСК и посланик Фатон Бисљими, каже да је Вашингтонски споразум историјски.

„Дошло је до великог напретка у процесу дијалога, посебно у последњој години. Вашингтонски споразум је историјски, и спроводи се. Знате да су одмах најмање две високе државне делегације САД биле на Косову и у Србији. Они врше неопходне припреме за спровођење споразума о економској нормализацији. Косово* има користи од вашингтонског споразума, упркос било каквим критикама упућеним због текста споразума. Закључци споразума и чињеница да смо успели да седнемо у Белој кући са Србијом су историјски за Косово* у смислу користи које је Косово имало од овог споразума“, рекао је Бисљими.

Посланица која предводи Одбор за спољне послове Тиме Кадријај из редова АБК, такође каже да је Косово* имало користи од Вашингтонског споразума.

„Постигнути су барем економски споразуми, од којих ће Косово* имати користи ако се примене. Али немамо споразум који је постигнут са ЕУ“, рекла је она.

Са друге стране, из цивилног друштва кажу да је једина позитивна ствар у 2020. години у вези са дијалогом заправо повратак за преговарачки сто.

Арбер Фетаху из Групе за правне и политичке студије каже да је прошла година била пуна дискусија, а не опипљивих резултата.

„Осим повратка за преговарачки сто, нисмо видели ништа значајније ни веће од овог дијалога. Отворене су многе теме, разговарало се о многим областима, укључујући и техничке теме из претходних споразума. Ова година је више била година дискусија, али без опипљивих резултата. Вашингтонски споразум је такође проглашен таквим, али закључци из тог споразума су готово минималним, у поређењу са очекивањима косовске стране. Опет је потврђено да је крај дијалога нејасан, као и његова будућност“, рекао је Фетаху.

Дијалог Косово* Србија је након паузе од око две године настављен у јулу ове године, након укидања мера реципроцитета и пореза од 100 одсто на српску робу.

Прошле године одржана су два састанка између косовског премијера Авдулаха Хотија и председника Србије Александре Вучића, у Бриселу, један у Вашингтону и један виртуелни састанак на Самиту у Паризу. На нивоу експерата одржано је шест састанака.

Осим споразума у Вашингтону, за који се говорило да је више економски, али да не изостају ни политичка питања, није постигнуто реципрочно признање. Хоти и Вучић се већ четири месеца нису срели након изнетих различитих ставова о успостављању Заједнице српских општина на Косову*.

(Косово онлајн)