Избори у доба короне: За кризни штаб “нема места за бригу”, поштовати све мере

Још један дан са готово сто новооболелих од коронавруса, али и без детаљнијих образложења и обраћања кризног штаба. Грађани, које су лекари месецима свакодневно обавештавали након седница штаба, данас информације добијају на кашичицу, од телевизије до телевизије, где се поједини чланови штаба појављују.

У свакој демократској земљи излазак на изборе празник је демократије, али с обзиром на пандемију коронавируса у појединим земљама тај празник је одложен. У Србији ипак није, јер, кажу у кризном штабу, нема места за бригу.

“Наравно, због политичких конотација и избора питање можда има тежину, али епидемиолошки гледано, ми то посматрамо као и свако друго окупљање људи где треба спречавати ширење заразе, дакле, препоруке су исте”, каже имунолог Срђа Јанковић.

Слична порука и од директорке института “Батут“ – мере које ће се сутра примењивати не разликују се од претходно уведених.

“Дистанца од једног метра, а истовремено незадржавање дуже од 15 минута и све што смо до сада у више наврата говорили, обележиће сутрашњи дан, али у сваком случају мере заштите не треба заборавити”, рекла је директорка Батута Верица Јовановић.

Да би све прошло у најбољем реду, а иако је навећи број новооткривених случајева без било каквих симптома, појединац мора да буде одговоран, додаје Јовановић.

“Добрим понашањем и чувањем дистанце и ношењем маски у затвореном простору – то значи допринос превентиви и на такав начин заустављамо ширења вируса и контролишемо епидемију, поручује она.

А ако, пак, не буде све онако како се претпостављало, па у наредним данима коронавирус букне, нису искључене ни неке добро познате и немиле мере, као што је полицијски час.

“Уколико будемо успели да сви заједно спречимо ову ситуацију да се погоршава, јасно је да завршавамо са овим мерама које су на снази, што би и било најбоље. Уколико се ово буде погоршавало, наравно, мораћемо да реагујемо на неки начин”, рекао је Јанковић.

На биралиштима можда неће бити дужег задржавања од 15 минута, али у градском превозу то ће бити тешко оствариво. Зато је Град Београд одлучио да недељни ред вожње замени оним који важи на радни дан, јер се очекује да од 6,5 милиона бирача у Србији сутра на београдска бирачка места изађе преко 1.600.000 њих.

Извор: Н1