Изложба “Јасеновац, право на незаборав” у суботу у Крагујевцу, говори Дачић

У Крагујевцу ће у суботу бити отворена изложба “Јасеновац, право на незаборав”, која је премијерно приказана у јануару 2018. године у седишту УН у Нјујорку.

Поставка обухвата значајне датуме из историје човечанства тог периода, а ове године је организована у оквиру европске манифестације “Ноћ музеја”, поводом 80 година од почетка Другог светског рата и 75-годишњице од ослобођења Аушвица и пробоја Јасеновца, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

На отварању изложбе у 11.00 часова, како се додаје, говориће и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Уочи отварања изложбе у Њујорку пре две године, организатори су тада саопштили да је то највећа и најмонументалнија изложба о Јасеновцу, која ће први пут бити постављена у УН са седам тона опреме и експоната.

Изложба представља допринос очувању универзалних вредности човечанства и глобалних напора УН, с циљем спречавања појаве ревизије и рехабилитације неонацистичких и неофашистичких идеологија искључивости и свих облика дискриминације и фанатизма.

Она је и подршка напорима УНИЦЕФ-а у правцу заштите најугроженије категорије становништва, неговањем права детета на срећно детињство, имајући у виду да је Јасеновац био и логор за децу.

Главни циљ изложбе је неговање културе сећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве холокауста и геноцида у логору Јасеновац.

Извор: Н1