Изненађење за власт у Подгорици: Његош сео у посланичке клупе /фото/

Посланици парламентарне већине у Скупштини Црне Горе поново су одбили да предлог посланика Демократског фронта о увођењу Дана Петра Другог Петровића Његоша уврсте у дневни ред.

Од присутних 31 посланик је био уздржан, седам њих против, док су 22 била за.

Посланици ДФ-а су пре образлагања предлога да се уведе нови празник културе-13. новембар Дан Петра Другог Петровића Његоша, на својим клупама истакли портрете овог великана.

Подсећамо, ДФ је тај предлог актуелизовао и прошле године. Изменама Закона о државним и другим празницима, ДФ је предложио нови празник са циљем да се афирмише култура и стваралаштво једне од најважнијих личности Црне Горе, владара, владике, песника и филозофа. Предлогом је предвиђено да се празник обиљежи одржавањем културних и других манифестација који ће бити посвећени Његошу, на којима ће се афирмисати његово стваралаштво.

„Његова дјела сврставају се у ред најзначајнијих дела јужнословенске и светске књижевности. Његово богато културно стваралаштво на најбољи начин промовисало је и промовише Црну Гору у свету уназад два вјека, а чињеница да су његова дела преведена на многе стране језике доказује његову књижевну величину, универзалност и непролазност“, каже се у образложењу.