Када и под којим условима ће бити дозвољене посете старачким домовима

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да је сваки геронтолошки центар јединствен сам по себи, али постоје одређена правила и захтеви који су потребни да би се дозволила посета – један од њих је да није било случајева ковида у претходних 14 дана.

Министарка Кисић Тепавчевић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да су корисници геронтолошких центара због година старости и различитих придружених обољења у највећем ризику за настанак различитих компликација, па је основна превентивна мера била забрана посета.

Према њеним речима, у нашој земљи више од 10 месеци они нису видели своје најмилије и сада су се стекли услови да је то могуће под одређеним околностима.

Дарија Кисић Тепавчевић каже да је сваки геронтолошки центар јединствен сам по себи, по организационој и просторној организацији, али постоје одређена правила и захтеви који су потребни да би се дозволила посета корисницима – а један од њих је да није било случајева ковида у претходних 14 дана.

Каже да ако је била пријављена епидемија, мора да се сачека да се одјави, а предуслов је двоструки максимални инкубациони период након последњег пријављеног случаја болести.

Такође је потребно да је корисник комплетно вакцинисан и да је од последње дозе прошло најмање недељу дана.

Она истиче да је потребно примењивати и остале превентивне мере од момента заказивања посете, вођења евиденције о посетама и свим даљим корацима.

Прве посете геронтолошким центрима
Истиче да су дате препоруке геронтолошким центрима о посетама, тако да већ од данас могу да планирају своје активности у том смеру.

Подсећа да су 24. децембра кренули у вакцинацију са геронтолошким центрима и око 7.000 њих или запослених су примили макар једну дозу вакцине.

„У преосталим центрима има макар један случај ковида, ако је пријављена епидемија чека се да се одјави и да се створе услови када је безбедно да се прими вакцина“, каже Дарија Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, геронтолошки центри су приоритет, половина од 7.000 особа је примила обе дозе.
Епидемијска ситуација у домовима

Претходних дана приметан је тренд пада учесталости оболевања, све је мањи ризик, у сваком случају, мере морају и даље да се примењују, позитиван је 531 корисник и 317 запослених, каже министарка.

Рекла је да се сваке недеље геронтолошки центри снабдевају антигенским тестовима и већина детектованих случајева обољења су у асимптоматској фази.

Дарија Кисић Тепавчевић каже да се флуктуације очекују, али се региструје тренд пада.

„То су још високи бројеви, између 1.000 и 2.000 имамо сваког дана, ако гледамо у апсолутним бројевима, опомиње нас да је вирус ту, да јесте у опадању, али не смемо да се опуштамо, да морамо да користимо све мере које су показале да јесу ефикасне, ако их се стриктно придржавамо“, рекла је она.

„Сада имамо и вакцину, имамо оружје у нашим рукама и заиста сада је на нама значајна улога да видимо крај и овој пандемији“, закључила је Дарија Кисић.

Извор: Н1