Како до мањих рачуна за грејање и струју

Калориметри, добра изолација и енергетска ефикасност могу да донесу знатну уштеду.

Новчаници све тањи, а трошкови све већи. Које ли је ово поскупљење струје по реду? Било је топлих дана, како то да рачуни за грејање не доносе ништа мање главобоље? Питање свих питања је како преживети месец ако се зна да огроман део плате одлази баш на режије које морамо да плаћамо. Постоје ли било какви „трикови” који ће помоћи нашим анорексичним буђеларима?

Издаци за даљинско грејање један су од највећих атентатора на наше месечно имовинско стање, на које једва да можемо утицати, сем уколико не плаћамо према количини потрошене топлотне енергије, за шта се већ дуго залажу и „Београдске електране”, јер је како кажу, то један од начина знатног смањења потрошње.

Уз помоћ терморегулационог вентила, сами можемо одредити колико ћемо се и када загревати и стручњаци кажу да је, уз правилно руковање могуће уштедети и до 30 одсто. Али, ту постоји цака. Јер, ако пређете на грејање преко калориметара, а нисте топлотно изоловали свој стан, могли бисте се наћи у још већем проблему и издацима. Са лошом столаријом и у зградама мале енергетске ефикасности, са старим фасадама, гледаћете како вам паре одлазе кроз прозор, док вам је и даље хладно. Зато би се прво требало побринути да што мање енергије одлази напоље, а у томе су свакако у предности купци новоизграђених станова јер је од пре неколико година за сваку зграду потребан енергетски пасош.

А, када би се урадило неко истраживање узрока срчаних проблема у Срба, сигурно је да би као један од главних криваца „искочили” и рачуни за струју упркос томе што и врапци на грани знају да ТА пећи треба укључивати само ноћу, по јефтинијој струји а дању их пустити да издувавају.
Могуће је, ипак, уштедети, тврде на сајту ЕПС-а, где кажу да се рачуни могу смањити и између 10 до 15 одсто, а да се притом не одрекнемо комфора. И овде је магична реч енергетска ефикасност, па тако из овог предузећа саветују грађане да обичне сијалице замене штедљивим, да гасе светла у просторијама у којима не бораве, да запуше гитом све рупе и процепе око врата и прозора.

И крпе у руке и очистите већ једном те прозоре!

– Најједноставнији начин да будете енергетски ефикасни је да максимално искористите дневно светло. Зато редовно чистите прозоре, избегавајте постављање превеликог броја биљака испред прозора као и тамне завесе, а у радним просторијама поставите столове тако да буду максимално осветљени сунцем – кажу на сајту ЕПС-а

Фрижидери и замрзивачи који су међу највећим гутачима новца требало би да стоје у најхладнијим деловима стана, и никако у њих не би требало остављати топлу храну. Заборавите и на навику да се пред полицама хладњака понашате разгледајући као да сте у галерији. Смислите шта вам треба, одмах то узмите, и затварајте.
Када кувате, водите рачуна да сваки лонац нађе свој поклопац, јер се тако може уштедети и до 20 одсто струје за припремање оброка. Дно посуде коју користите треба да буде равно, а ринглу би требало гасити неколико минута пре него што је јело готово.

Кад не раде, пуњачима није место у утичници

И ако вас већ не жуља новац, могли бисте једном да искључите те пуњаче за телефоне из утичница, кад их већ не користите! Иначе, пуњачи за мобилне телефоне, лаптопове и дигиталне камере троше енергију и када су уређаји напуњени, и када су укључени у утичницу без уређаја на другом крају. Доказ за то је чињеница да су пуњачи који су укључени у утичницу, а при томе нису у функцији пуњења, и даље загрејани. Слично томе, електрични уређаји на „стендбај” режиму годишње могу да достигну и до 10 одсто укупне потрошње електричне енергије.

Извор: Политика