Како до образовања у време пандемије?

EduFair, традиционално највећи сајам образовања у Београду који организује „Integraledu, највећа агенција за саветовање о образовању у југоисточној Европи, ове јесени у Београду ће први пут у виртуелном облику представити образовне институције из иностранства. „EduFair Virtual  заказан је за 15. октобар од 14.00-20.00 часова.

Сајмови образовања, па чак ни групне презентације образовних институција нису опција у времену социјалне дистанце и ограничења скупова. Чак и путовања су постала компликована за многе. Ипак, колико год да нам је корона свима променила животе, можда и трајно, ти животи морају да иду даље, нарочито кад је реч о образовном путу младих људи. Како је пандемија озбиљно променила и образовни систем, учинивши онлине наставу нашом стварношћу, утицала је и на начине на које можемо да се информишемо о образовању.

EduFair Virtual ће бити заиста прави онлајн догађај. Не ради се о једноставним презентацијама на интернету или зум састанцима, реч је заиста о правом сајму, објашњава Веселина Тодорова, саветница за образовање испред „Integraledu  мреже. „За све користимо једну од водећих америчких онлајн платформи за виртуалне сајмове, која заиста посетиоцима даје све могућности које имају и на правом сајму на који би физички дошли, чак су неке ствари и олакшане. Исто као на сајму, моћи ће да посете 25 онлајн штандова, угледних интерната, средњих школа и универзитета из иностранства, из више од 10 различитих земаља, и да се о свему директно информишу од представника ових образовних институција. Погодност је што ће то моћи да ураде возећи се аутобусом, или у кафићу, не морају физички да долазе. Такође, док на сајму морате физички да посетите сваки штанд који вас занима, овде можете да се распитујете о истим стварима код различитих институција, као и у сваком чету, можете да водите паралелно неколико разговора. Не морате да чувате проспекте, ни флајере и не морате да записујете јер вам цела конверзација остаје сачувана у чет-у, а све материјале добијате онлајн“.Ово је први пут да се у Србији одвија један догађај у вези са образовањем који има овакве могућности и чињеница је да доноси бројне новитете на пољу саветовања у вези са образовањем. „Иако смо навикли на лепе и велике штандове на „EduFair у Београду, ту смо седели и разговарали са посетиоцима, ове године ћемо то радити путем компјутера, али ће садржај бити пођеднако користан за родитеље и младе људе који желе да истраже могућности за своје образовање“, објашњава Веселина.

Овакве промене у приступу образовању су очигледно нова стварност. Према „StudyPortals“ истраживању чак 75 одсто студената који су студирали у иностранству сматра да ће Ковид19 утицати на њихове студије. Неће прекинути са студијама, али ће или променити државу у којој су планирали да се образују или ће одложити почетак студија.

„Доношење одлуке о слању детета у иностранство ради образовања је веома сложен процес и кад свет није погођен пандемијом“, објашњава Веселина Тодорова. „Из нашег искуства, корона јесте утицала на одлуке родитеља који су се ломили да ли да децу пошаљу у иностранство први пут. Ипак, они чија су деца већ учила школу у иностранству, углавном нису обустављали школовање, већ су решили да наставе са интернатом, средњом школом или факултетом“.

Virtuelni EduFair ће окупити представнике више од 25 универзитета и средњих школи из Велике Британије, Аустрије, Мађарске, Италије, Грчке, Швајцарске, Шпаније, Немачке и Канаде. Између осталог, посетиоци ће моћи да се информишу и о стипендијама за основне и  средње школе из иностранства.

Извор: Biznews