Како ЕПС трује Србију: Докази пред судом

Регулаторни институт за за обновљиву енергију (РЕРИ) поднео је данас тужбу против Електропривреде Србије (ЕПС) у којој од овог јавног предузећа захтевају само једно – да престану да трују грађане Србије, каже за Нова.рс председник Управног одбора РЕРИ, адвокат Јован Рајић. Објашњава да је документација за тужбу прикупљана више од годину и по дана и да су суду приложени јасни докази о томе да ЕПС угрожава здравље грађана, а понуђени су и конктрени начини на које би то могло да се прекине.

Адвокат Рајић објашњава да је РЕРИ више од годину и по дана прикупљао доказе – документацију од Електропривреде Србије, Министарства за заштиту животне средине, а користио је и званичне извештаје ЕПС-а и Агенције за заштите животне средине (СЕПА), као и извештаје које је СЕПА слала Европској агенцији за заштиту животне средине.

“Главни докази у поступку дошли су од званичних институција и од самог ЕПС-а”, каже Рајић и даодаје да су уз то доставили и два експертска налаза, рађена искључиво за тужбу која је данас предата Вишем суду у Београду.

Међу њима је експертски налаз пулмолога, проф. др Драгане Јовановић.

“Она је утврдила неупитан утицај емисија сумпор-диоксида из ЕПС-ових постројења у току 2018. и 2019. године на здравље неодређеног броја људи”, објашњава адвокат и додаје:

“И у много мањим количинама и у много краћој изложености сумпор-диоксиду долази до повећања броја случајева и чешћег оболевања људи од кардиоваскуларних болести, дисајних органа и различитих врста малигнитета”.

Други експертски налаз радио је за ову тужбу Инжењерски биро за технологију заштите животне средине из Немачке у ком су понуђена алтернативна решења која омогућавају да се рад термоелектрана усклади са прописима, да се не угасе.

“Одредили су у свом налазу тачан број радних сати по годинама, колико која електрана може да ради а да буде усклађена са дозвољеним вредноситима, затим која количина лигнита би смела да се користи, а дефинисали су и могућа техничка решења, попут коришћења система за одсумпоравање, мокре технике кречом…”, објаснио је Рајић.

ЕПС је из ТЕ “Костолац” и ТЕ “Никола Тесла” током 2018. и 2019. године емитовано шест пута више сумпор-диоксида него што је прописано Националним планом за смањење емисија (НЕРП), који је Србија, као чаница Енергетске заједнице у обавези да поштује од 2018. године. Осим тога, ЕПС на то обавезују и наши прописи – Закон о заштити ваздуха и уредба о максималним дозвољеним емисијама.

Притом је на ТЕ “Костолац Б” још 2017. изграђен систем за одсумпоравање, који како каже Рајић, и даље не ради јер нема употребну дозволу.

“Када смо то укрстили са налазима пулмолога и Законом о облигационим односима, подели смо тужбу због угрожавања здравља грађана”, каже адвокат. Наглашава да се тужби заправо тражи да суд обавеже ЕПС да у преосталом периду важења НЕРП-а, до 2027. године, поштује овај документ и не емитује прекомерну количину загађујућих материја.

“Како то да ураде? Па понудили смо и за то решење Института. Не могу да кажу како тражимо гашење термоелектрана, тражимо само да се ускладе. Тражимо од судске власти да их и она обавеже да то поштују”, каже он и сумира:

“Тражимо само да престану да трују грађане.”

Извор: Нова.рс