КАКО ИЗАБРАТИ ВАКЦИНУ И КО НЕ СМЕ ДА ЈЕ ПРИМИ: Докторка Јовановић објаснила све, ево шта је посебно важно!

ПОТПУНО је свеједно коју ћемо вакцину примити, јер имунитет који се развија после вакцинације је потпуно идентичан назависно од тога да ли се ради о једном или другом типу вакцине, рекла је др Тања Јовановић, вирусолог са Медицинског факултета у Београду.
Др Јовановић је за РТС навела да су у Србији тренутно регистроване две вакцине – Фајзерова и руска Спутњик, али да је, без обзира о којој се вакцини ради ефекат вакцинације идентичан и пружа нам могућност заштите од сусрета са вирусом и инфекцијама.

– Према томе нема никаквог разлога за то да бринемо уколико немамо неко посебно медицинско знање па да разлучујемо о томе које су предности, а који су недостаци одређених вакцина. Када је регистрована од стране Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) значи да се ради о врло безбедној, врло ефикасној вакцини која има свој одређени циљ – истиче Јовановић.

Једна је америчко-немачка вакцина, друга је руска, али и једна и друга вакцина припадају новој генерацији вакцина у технолошком смислу њихове производње, тако да и једна и друга стимулишу и продукцију антитела и ћелијски имунитет који је битан за одбрану од инфекција, објашњава Јовановић.

Додаје да се очекује да ће крајем јануара у Србију стићи и одређена количина кинеске вакцине која је, како каже, направљена једном класичнијом технологијом.

– Грађани имају искуства са таквом врстом вакцина јер је направљена на сличан начин као и вакцина против грипа, али опет понављам све те вакцина у ствари стимулишу на сличан начин имунски одговор и штите нас од инфекција – додаје Јовановић.

Она сматра да ипак последњу реч о избору вакцине треба да дају изабрани лекари који у складу са нашим психофизичким стањем одлучују која је вакцина најбоља за нас.

Говорећи о томе ко сме, а ко не сме да прими вакцину одговара да то зависи од случаја до случаја и да последњу реч даје такође изабрани лекар који је упознат са стањем пацијента.

– Ако имате неку акутну инфекцију праћену температуром, а није корона ви у том моменту не можете да примите вакцину. Затим, уколико имате неку хроничну болест која захтева активну терапију ви у том периоду кад се прима активна терапија не можете да примите вакцину – објашњава Јовановић.
Такође каже и да још увек немамо довољно искуства са вирусом и уколико жене планирају трудноћу или уколико су трудне не треба да приме вакцину.

Додаје да то не знаци да вакцина није безбедна већ да само није урађено довољно испитивања.

Наводи и да грађани имају могућност да сва питања о вакцинацији пошаљу Институту Батут који ће као саветодавно тело брзо одговорити.

Извор: Новости