КАНАДСКИ ИСТРАЖИВАЧИ ДОШЛИ ДО ЗАКЉУЧКА Нова студија показала да ли ће топло време спречити ширење корона вируса

Испитивали ширење вируса крајем марта на местима са различитом влажношћу ваздуха, различитим рестриктивним мерама и различите географске ширине

Топло време вероватно неће у већој мери спречити ширење корона вируса, показују резултати студије канадских истраживача о ширењу Ковида-19 у свету.

Они су испитивали ширење вируса крајем марта на местима са различитом влажношћу ваздуха, различитим рестриктивним мерама, као и различите географске ширине.

Професор Универзитета у Торонту Питер Джун рекао је да је његов тим утврдио постојање мале или никакве везе између ширења инфекције и температуре или географске ширине, као и само слабе повезаности са влажношћу ваздуха, пише “Индепендент”.

– Спровели смо прелиминарну студију која указује да ширина и температура могу да имају извесну улогу. Али када смо поновили студију у много ригорознијим условима, добили смо супротан резултат – рекао је он.

За разлику од тога, затварање школа и друге мере за заштиту јавног здравља ефикасно сузбијају ширење корона вируса, додаје.

– Годишња доба ће вероватно играти само малу улогу у епидемиологији Ковида-19 – закључује се у студији која је обухватила 144 региона широм света.

Извор: Ало.рс