Карантин би донео више штете него користи

Карантин на целој територији Италије, какав је виђен у прва три месеца пандемије корона вируса, донео би више штете него користи, оценио је за лист „Хафингтон Пост” професор научно-истразивачке болнице из Милана „Хуманитас”, Паоло Сапада.

Уместо мера које би важиле за целу земљу, Сапада сугерише увођење циљаних, локалних мера заштите од ширења ковида19, које су прилагођене датој ситуацији.

По његовој оцени, увођење полицијског часа од 23 увече до 5 ујутру наредног дана, управо оно што је наметнуто регији Ломбардија, неће имати велике резултате, а они ће се видети тек за 15 дана, колико је, како каже, потребно да се вирус угнезди, развије и покаже прве симптоме.

„Мере треба доносити унапред, антиципирати ширење вируса, а не након што се утврди повећање заражених и хоспитализованих. У противном ризикујемо да се нађемо у ситуацији коју неће бити могуће контролисати”, тврди професор Паоло Спада, преноси Танјуг.

По његовим речима, упркос ширењу заразе корона вируса, епидемиолошка ситуација у Италији није на нивоу оне када је пандемија била на врхунцу.

Др Спада подсећа да је, од марта до априла, у Италији било дневно око пет хиљада нових регистрованих случајева заразе.

„Сада, након вишемесечног искуства, знамо да их је вероватно било десет пута више. Оно што нас досадашње искуство у борби против ширења ковида19 учи је да је неопходно тестирати што више особа, јер нам тестови омогућују да на време откријемо заражене и предузмемо мере заштите”, каже проф. Паоло Спада.

Научно особље болнице „Хуманитас” се бави истарживачким, практичним и образовним радом, а болница се цени као једна од најугледнијих италијанских установа те врсте.

Од почетка кризе особље „Хуманитаса” прати и анализира епидемиолошке податке, а своје оцене редовно објављују на Фејсбук страници болнице.

Извор: Политика