Ким Џонг Ун се вратио насмејан и здрав: Шта ће се десити када једном стварно нестане?

Недеље нагађања о здрављу Ким Џонг Уна донеле су алармантну чињеницу: нико не зна ко ц́е контролисати Северну Кореју, односно њено нуклеарно оружје, уколико умре

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун прекинуо је спекулације о свом здрављу после скоро три недеље, када се појавио на отварању фабрике у Пјонгјангу. Међутим, током протеклих недеља у којима се писало о његовој, али и судбини Северне Кореје, показало се још једном колико свет мало зна шта се дешава унутар изоловане, затворене нуклеарно наоружане земље, и колико је рањива на дезинформације.

Сада нема сумње да је Ким жив и здрав. У суботу је државна агенција објавила фотографије и снимак свог вође како се смешка, разговара и хода фабриком, а затим пресеца врпцу на церемонији отварања фабрике у петак, преноси Њујорк тајмс.

Такве извештаје је скоро немогуће потврдити. Али након што су освануле фотографије, Јужна Кореја, која је више пута инсистирала да се на Северу није догодило ништа необично – изнела је снажну замерку у вези са различитим вестима које су наговештавале да је Ким у опасности.

– Неосноване гласине о Северној Кореји проузроковале су разне непотребне економске, безбедносне и друштвене конфузије и трошкове – саопштило је јужно министарство уједињења у СМС поруци новинарима.

Међутим, његово појављивање није објаснило његово тронедељно одсуство из јавног живота које је довело до гласина, па ни зашто је пропустио важну церемонију 15. априла када се обележава годишњица рођења његовог деде Ким Ил Сунга, оснивача земље.

А спекулације о његовом здрављу – неки извештаји су рекли да је у “вегетативном стању” после операције срца – донеле су алармантну чињеницу: да свет једноставно не зна шта би се десило са Севером и његовим нуклеарним арсеналом уколико он изненада умре или постане онеспособљен.

За разлику од свог деде и оца, Ким Џонг Ила, који су провели године припремајући своје изабране синове за наследнике, Ким (36) нема очигледног наследника. За њега се каже да има троје деце, која су премлада да би владала; његова млађа сестра Ким Јо Џонг постала је поуздан помоћник, али постоји скептицизам да би старији генерали на Северу желели да одговарају младој жени.

– Ако ништа друго, протеклих 10 дана бесне спекулације открили су наше слабости у интелигенцији и извештавању о ономе што се дешава унутар Северне Кореје. Без обзира на то, преусмериле су нашу пажњу на Кима, његово здравље, стабилност у Северној Кореји и породицу која је на власти – рекао је Џин Х. Ли, експерт за Северну Кореју.

Аналитичари кажу да би чак и перцепција вакуума лидера на Северу могла имати опасне последице. Дезинформације би могле водити до погрешних обрачуна или ненамерних ескалација од стране једне или друге странке.

Током протеклих деценија, владари из династије Ким су често нестајали из јавности на неколико недеља па чак и месеци. Сваки нестанак покренуо је гласине о државном удару, атентату или здравственој кризи, увек подстакнуте недостатком информација из прве руке о вођству у Пјонгјангу, главном граду.

Ни овога пута није било другачије. Чак су и два севернокорејска дезертера, која су недавно изабрана у парламнет у Јужној Кореји, изјавила да су сигурни да је Ким или мртав или тешко болестан.

– Једна ствар је јасна. Не може сам да устане нити да хода нормално – рекао је он.

Његов нестанак је дошао у веома осетљиво време. Откако су преговори са америчким председником Доналдом Трампом прекинути прошле године, Ким је одвео земљу у још већу изолацију, рекавши да је спреман за дуготрајно супротстављање Вашингтону због његовог програма нуклеарног оружја.

Међутим, његов план да изгради “самоносиву економију” због међународних санкција зауставио је корона вирус, због чега је Северна Кореја затворила своје границе.

У суботу је државна агенција рекла како је отварање фабрике ђубрива на којој је био и вођа, “велика победа” против “лоших санкција и притиска непријатељских снага” усред “глобалне катастрофе изазване злонамерним вирусом”.

Северна Кореја инсистира на томе да и даље нема случајева корона вируса, међутим стручњаци страхују да земља можда крије избијање.

Неки су рекли како се Ким “можда сакрио због корона вируса или је можда на неки начин већ погођен њиме”.

Једна од највећих лекција из претходних недеља јесте да “свет у великој мери неспреман за нестабилност у Северној Кореји“, рекао је Леиф-Ерик Изли, професор међународних студија на Универзитету Евха Воманс у Сеулу.

Други стручњаци плаше се да када би Ким изненада умро, десетине нуклеарних уређаја у земљи, као и хемијска и биолошка оружја и 1,2 милиона јака војска – могли да постану центар борбе за моћ.

Када би до тога дошло, први приоритет Вашингтона био би да осигура “безбедност нуклеарног оружја и материјала у Северној Кореји”.

И Кина се плаши нестабилности у земљи, коју сматра као тампон зону између себе и америчких снага у Јужној Кореји.

Неки кажу како би и Кина интервенисала да осигура нуклеарне објекте и постави новог лидера.

На сва ова питања не знамо тачне одговоре и нећемо их сазнати бар док Ким Џонг Ун поново нестане, или се догоди нешто још страшније.

Извор: Телеграф.рс