КИНЕСКИ ЕКСПЕРТИ НА ДЕДИЊУ: Бојић урадио ФЕНОМЕНАЛАН посао

Данас је Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње посетила екипа кинеских медицинских експерата предвођена проф. Пенгом.

У исцрпном разговору са управом, лекарима и другим запосленим радницима, разматрана је епидемиолошка ситуација на Институту. Гости су упознати са радом установе, начином пријема као и мерама заштите од инфекције. Подробно је анализирана сама епидемија као и предузете мере да се она спречи.

Стручњаци из Кине упознати су са стратегијом тестирања свих запослених Института који су били у контакту са ЦОВИД позитивним пацијентима. Они су се похвално изразили о мерама које је Институт на сугестију струке (инфектолога и епидемиолога) предузео, сматрајући да су подузете све неопходне мере при пријему и селекцији пацијената.

На директно питање: „Да ли су на Институт подузете све потребне мере?“, проф. Пенг  је рекао: “Мислим да је то била добра идеја да направите активни скрининг свих лекара и сестара који су били у контакту. Директор је урадио добар посао. Иако сте открили велики број особља које је било позитивно, ви сте то урадили на време, тј регистровали сте проблем рано. Тако сте спречили да се остало особље зарази. Милсим да је то било веома важно.

На сугестију да имамо проблем преоптерећења ЦОВИД лабораторија и дугог чекања резултата тестова, што касније продужује време боравка пацијената у болници проф. Пенг је рекао:

“Србија је до сада имала ограничен број тестова. Ја ћу предложити здравственим властима да терцијарне установе, болнице високе класе као што је ова, добију своје лабораторије за ЦОВИД и да саме тестирају пацијенте. То није технички компликовано, а убрзало би издавање резултата”.

Гости су прегледали улазе, операционе и дијагностичке сале и дали конкретне предлоге  да се поједини путеви и простори дефинишу.

Извор: Српска ствар