КИНЕСКИ ЛЕКАРИ ТВРДЕ: Епидемија је у Србији под контролом, а ово је ДОКАЗ

Епидемија корона вируса у Србији тренутно је под контролом, а стопа заражених на стабилном нивоу, кажу кинески стручњаци за борбу против Цовид-19, који бораве у Србији, уз напомену да то потврђује однос броја тестираних и регистрованих случајева заразе.

Они, такође, указују да појава Цовид-19 у старачким домовима и здравственим установама затвореног типа показује да је неопходна ригорозна примена прописаних мера у борби против епидемије.

У разговору за Тањуг кинески стручњаци истичу да је мера забране кретања потребна у садашњој ситуацији и да свако треба да “жртвује” личну слободу за “здрав и слободан живот у будућности”, а истовремено изражавају и уверење да ће сузбијању епидемије значајно допринети и то што Србија, захваљујући донацији Кине, добија две најмоденије лабораторије за откривање Цовид-19.

Заменица начелника хитне службе Прве придружене болнице Универзитета Сун Јат-Сен, Сјионг Јен, каже да тим кинеских експерата од доласка у Србију свакодневно прати информације о зараженима и преминулима које објављује Кризни штаб, а посебно где је највеће жаирште, као и однос броја тестираних и потврђених случајева.

Тај однос је сада испод 20 одсто што, каже Сјионг, говори о томе да је та стопа заражених на стабилном нивоу,односно да нема убрзаног раста оболелих.

“Судећи према садашњим информацијама и предузетим мерама, може се рећи да је епидемија у овом тренутку под контролом”, оцењује Сјионг у разговору за Тањуг.

У последњих неколико дана значајно је повећан број тестираних и на дневном нивоу региструје се више од 400 позитивних случајева, а тренутна епидемиолошка ситуација у Србији је, каже Сјионг, подсећа на стање у Вухану када је епидемија у једном периоду “ухватила маха”, али је после тога стављена под контролу.

“У Србији се повећава број тестираних, али се смањује проценат потврђених случајева и то је добро. Али, нису бројеви најважнији већ да се што раније открије присуство вируса код што већег броја заражених и да се на тај начин постигне боља контрола и спречи улазак вируса у домове за старе, болнице”, наглашава Сјионг.

Шеф делегације тима кинеских стучњака Пенг Џићијанг сматра да је то што је вирус ушао у домове за старе, неуропсихијатријске клинике и друге здравствене установе показатељ да је, како каже, у тим установама потребна строжа примена мера и да је важно открити и изоловати заражене и тако спречити улазак заразе. Код сваког вируса је, како каже, најбитније да се постигне контрола његовог ширења и прекине контакт са извором или резервоаром заразе због чега је важно да пацијенти са лакшом клиничком сликом и они који немају никаквих симптома заразе буду што раније откривени, односно да се тестирају и буду изоловани.

Пацијенти са лакшом клиничком сликом и они који немају симптоме не захтевају посебно лечење и за њих је, каже Пенг, неретко најбоља терапија – изолација.

“За сваку инфективну болест важи правило да је потребно контролисати извор заразе, прекинути њен доток и заштити осетљиве групе. То су три елемента која треба применити код сваке инфективне болести”, подвлачи Пенг.

Упитан да ли би топло и сунчано време које долази могло да утиче на Цовид-19 и евентуално смањи број заражених, Пенг каже да је то сасвим нов вирус о којем се мало зна, али да је уочено да се лакше и брже преноси у хладнијим крајевима.

Међутим, сада се појављује и у земљама са топлијом климом што нам говори о томе колико је овај вирус “лукав”. Истина је да више “воли” хладноћу, али одговара му и топло време, тако да постоји могућност да се преноси и на вишим температурама”, наводи Пенг.

 

Извор: Курир.рс/Танјуг