Кинески стручњаци у Србији: Није добро, држава би требало да уведе забрану кретања 24 часа

Лекари из Кине обилазили градове Србије, примећују да је на улицама “превише људи”, те да део њих не носи маске

Велики број грађана Србије не носи заштитне маске, а на улицама је превише људи каже члан тима кинеских стручњака за борбу против корона вируса Гуо Јубјао уз оцену да се многи понашају неодговорно и да држава треба да уведе полицијски час у трајању од 24 сата како би се спречило ширење епидемије.

Јубјао, начелник Одељења за пулмологију и интензивну негу Прве придружене болнице Универзитета Сун Јат-Сен, каже да је тим кинеских лекара, осим Београда, обишао и друге градове у Србији, како би се упознали са ситуацијом на терену, приметивши да је много људи на улицама, посебно викендом, а да према његовој процени, одређени број грађана не носи маске.

– Нису довољно опрезни и зато сматрамо да држава треба да продужи полицијски час на 24 сата – каже Гуо у изјави за Тањуг путем скајпа.

Србија реаговала брже од Италије и Шпаније, мере дају резултате

Ипак, упоређујући епидемиолошку ситуацију у Србији са Италијом и Шпанијом, наводи да је наша земља на време предузела адекватне мере контроле и превенције епидемије и да то даје резултате.

– Иако су уведене добре мере контроле и превенције, убрзано расте број новооткривених случајева, због чега би требало продужилти полицијски час, а грађани треба да схвате да је у њиховом интересу да сарађују са владом и да треба да поштују све мере – каже Гуо.

Мишљења је да епидемиолошке ситуација у Србији у односу на Шпанију и Италију, које су у Европи највише погођене пандемијом корона вируса, даје више разлога за оптимизам јер су, истиче Гуо, српска влада и председник Србије од почетка активно деловали.

– Председник Вучић је на почетку епидемије упутио позив за помоћ и видимо да у последње време стиже значајна помоћ у Србију са разних страна. Стигло је око пет милиона маски, око 1.000 респиратора, различита медицинска опрема, тако да се и по томе види колико су и председник и Влада и надлежна министарства и стручњаци из ове области напорно радили’ – напомиње Гуо.

Србија следи препоруке Кине

Додаје да је једна од препорука Кине у борби против корона вируса да је важно концентрисати ресурсе, стручњаке и пацијенте у “корона болницама” и да се на тај начин постижу бољи резултати.

– Видимо да се на тај начин ради у Србији. Држава је оформила свој стручни тим, сада се форимирају тимови на нивоу градова и болница, по свему што је урађено види се да је држава уложила велике напоре и да има добар приступ у решавању ове епидемиолошке ситуације – казао је Гуо.

Изразио је задовољство што је део тима који је кинеска влада послала у Србију истичући да су у сваком граду и институцији били спремни на сарадњу и размену искустава са кинеским стручњацима.

– Прихваћени су сви наши предлози, укључујући формирање привремених болница и начин лечења тешких пацијената оболелих од корона вируса, коришхење заштитне опреме за медицинске раднике… Сваки пут смо наишли на позитиван одзив колега и мере су спроводене како треба – навео је Гуо.

Извор: Телеграф.рс