Кинези хоће Ер Србију, проблем је реакција ЕУ

Званични Пекинг је заинтересован да једна од три највеће кинеске државне авио-компаније купи пакет акција Етихада у Ер Србији, сазнаје “Данас” у добро обавештеним изворима блиским Влади Србије.

Лист пише данас да Кинези желе да куповином пакета од 49 одсто акција некадашњег ЈАТ-а учврсте своју позицију великог инвеститора у Србији (након аквизиције Железаре Смедерево и РТБ Бор) и тако на “мала врата” уђу на европско авио-тржиште.

Наводи се да је “у том циљу званични Пекинг је већ обавестио Владу Србије да је спреман да једна од компанија у власништву кинеске државе преузме пакет акција који контролише Етихад, који је већ дуго у проблемима, због чега се спекулише да жели да изађе из власништва у Ер Србији, компанији која послује негативно”.

“Држави Србији би свакако одговарало да једна велика кинеска авио компанија постане власник и тиме фактички преузме управљање Ер Србијом. Сходно томе Влада Србије не би имала никакве примедбе на то да Етихад прода своје акције кинеској компанији. Међутим, у Влади постоји дилема да ли да као већински власник Ер Србије да своју сагласност на такву одлуку, односно да прихвати кинеску компанију као новог партнера, јер постоји бојазан да би Брисел негативно реаговао на то”, рекао је саговорник “Данаса”.

Лист наводи да је “познато да је Европска унија веома скептична према било каквим кинеским улагањима у земље ‘старог континента’ јер у томе види експанзионистичку политику Пекинга а компаније из те земље сматра склоним нелојалној конкуренцији и кршењу тржишних правила по којима функционише економија у земљама чланицама Уније”.

Додаје се да Брисел такву политику према кинеским инвестицијама очекује и од својих партнера, попут Србије која жели да постане члан ЕУ.

Управо је то разлог због кога, како “Данас” сазнаје, Влада Србије није ни дала позитиван одговор на предлог Пекинга нити је са том информацијом изашла у јавност.

Кина у свом власништву има три моћне авио-компаније Ер Чајна, Чајна саутерн ерлајнс и Чајна истерн ерлајнс.

Извор: Бета