Кисић: Када 14 дана не бисмо дозволили да пређе инфекција, 15. дана не бисмо имали НИЈЕДНОГ ОБОЛЕЛОГ

Др Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији за медије која је одржана након састанка председника Србије Александра Вућића и премијерке Ане Брнабић са два кризна штаба арекла је да се налазимо на крају четврте недеље, имамо више од 1.100 потврђених случајева и нажалост 31 смртни, али да не треба да се поредимо са другима.

– Теоретски, када би се сви понашали одговорно и савесно, и не би дозволили да пређе инфекција, и када би истекао тај инкубациони период од 14 дана, већ 15. дана не бисмо имали ниједног оболелог. Сада је кључни моменат за борбу – рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

На актуелну ситуацију са епидемијом корона вируса у Србији осврнуо се и др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике .

– Ми немамо велики пораст оболелих и смртних исхода, а шта ће се дешавати у будућности, зависи само од нас. Зависи од оног малог броја суграђана који мисле да се све ово на њих не односи и да ћих неће снаћи. Ако бисмо контаксте сваили на најмању могућу меру, за три недеље бисмо могли да смањимо заразу на најмању меру – рекао је он.

Председник Србије Александар Вучић рекао да “ми у овом тренутку тестирамо све већи број, зато и имамо више лабораторијски потврђених случајева”.

– Ми се понашамо одговорно, важнији су нам животи наших грађана, и тако се и понашамо. Данас нико више не чека дуже од 24 сата за резултате теста – рекао је Вучић.

Извор: Блиц