Кисић Тепавчевић: Млађи већина међу новозарежнима, угледати се на старије јер су одговорни

Заменица директора Института Србије за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да структуру новозаражених корона вирусом већином чине млади и да грађани треба да се угледају на старију популацију, за коју је казала да је одговорнија.

„Више од три месеца вирус циркулише и шири се онолико колико му ми дозволимо. Можда звучи поприлично строго али јесте тако. Ако погледамо најстарије, који су најугроженији можемо да видимо да практично сви до једног носе маске“, рекла је Кисић Тепавчевић за ТВ Пинк.

Нагласила је да мере уведене у борби против епидемије корона вируса у Србији нису укинуте пре времена већ кад су се стекли услови, а да је данас више младих међу зараженима јер се више крећу.

„Не можемо да кажемо да је вирус присутан мало или много у популацији. Ако имамо резервоар заразе и понашамо се ризично, онда постоје услови за његово ширење“, истакла је она.

Додала је да 80 одсто новозаражених има благе симптоме или је реч асимптоматским случајевима.

„Има спорадичних случајева где инфекција има тежак облик – да има запаљења плућа или да захтева респираторе али то је мање“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић је оценила да је за три месеца, од регистрације првог случаја заразе, здравствени систем у Србији прилагођен борби против епидемије и ојачан за ту сврху.

Извор: Данас