Клубови у Београду пуни, лекари моле за јасне мере, власт – брине за угоститеље

Према подацима Министарства здравља од последица коронавируса преминуло је још 11 особа, новозаражених је 1.318, а тестираних у последња 24 сата 8.397. Број хоспитализованих је 2.637, док је на респираторима 119 пацијената. То, као и биланси претходних дана, као да не брину оне који не пропуштају да оду у провод.

За тренутну слику ноћних клубова у Београду из медицинског дела Кризног штаба немају за сада решење.

Н1: Зашто не затворите клубове и ресторане, ако нам прети зараза оданде?

“Хајде да размишљамо тако да ако неко ради до 23х не треба да идемо тамо често и да останемо увек до 23 часа”, рекла је епидемиолог и министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Председник Србије Александар Вучић јасно је саопштио кога жели да заштити и у чему грађани треба да помогну.

“Хоћемо да заштитимо угоститеље, људе који држе кафане, ресторане, клубове, све, помозите нам људи, помозите, поштујте нешто од мера”, рекао је он.

Уједињени против ковида, међутим, апелују на то да сви треба да буду заштићени.

“Поруке које стижу из Кризног штаба су нејасне, контрадикторне, грађани су слуђени, збуњени и нису сигурни кога да слушају”, каже Бојан Дерета из ковид амбуланте Нови Београд.

Члан Кризног штаба Предраг Кон, међутим, објашњава шта се дешава у вечерњим изласцима.

“На свакој забави са више од 100 људи, уз неконтролисане контакте, гласни говор или певање вероватноћа да ће доћи до заражавања је изразито велика”, каже Кон.

Слично би могло да буде и у превозу, судећи по снимку из аутобуса на релацији Београд – Вршац, који су нам проследили гледаоци, као и по онима који се могу видети на друштвеним мрежама.

“Кад ти умре неко од короне схватићеш и да није тако – из пристојности бих носила због других људи”, рекла је једна путница.

“Из пристојности носим, али имате и других варијанти који не носе маске”.

“Али седиш преко пута мене и емитујеш то”.

“Сматрамо да је хитно потребно увести оштрије мере како би се спречио колапс здравственог система”, каже Дерета.

И док лекари моле за конкретне мере, таблоиди процењују докле ће корона трајати, председник критикује грађане. Има и објашњење зашто је важно да они буду ти који ће мере поштовати.

“Послушајте некад к’о Бога вас молим, немамо никакве ни изборе, ни ништа к’о Бога вас молим послушајте”, каже председник.

У лекарским круговима може се чути, како то тврди и докторка Санда Рашковић Ивић, да је Вучић примио моћну врсту заштите имунитета – ињекције хиперимуног гамаглобулина које су дефицитарне и скупе. Председник Србије огласио се саопштењем у којем то демантује и каже да никада није примио ни хиперимуни гамаглобулин, нити било шта друго што би га на било који начин издвојило од осталих грађана Србије.

Извор: Н1