КОЈА ЋЕ БИТИ ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ НАКОН 10. ЈАНУАРА? Министар Лончар објаснио од чега зависи укидање обавезног ПЦР теста на границама

ДА ЛИ ће строже мере на границама, које подразумевају обавезан ПЦР тест или десет дана карантина за наше грађане који се враћају из иностранства, бити продужене и после 10. јанура, искључиво ће зависити од епидемиолошке ситуације, изјавио је данас министар здравља Србије Златибор Лончар.

Како каже, све зависити од епидемиолошке ситуације која буде у том моменту – колико има прегледа, колико заражених, попуњеност болница, обухват вакцинацијом…

– Само на основу тога ћемо доносити мере. Нама није циљ да некога малтретирамо, отежавамо путовања. Нама је на првом месту заштита грађана и здравственог система – рекао је Лончар новинарима у Београду.

Напомиње да ће, ако ситуација буде добра, бити урађено све што је могуће да се олакша грађанима да улазе и излазе из Србије.

– То све од нас зависи. Ако се будемо понашали по препорукама, биће нам бољи резултати, моћићемо те мере да релаксирамо – истакао је министар.

Вакцину примило 7.000 људи

До сада је вакцину против вируса корона примило више од 3.000 корисника у старачким домовима и око 4.000 здравствених радника, изјавио је данас министар здравља Србије Златибор Лончар и додао да је план да се до краја недеље вакцинише још око 3.000 људи.

Он је рекао и да је направљен распоред и план имунизације и да је већ 95 одсто вакцина на локацијама где ће бити апликоване.

Лончар је рекао да има земаља које су набавиле вакцину, али да се нису добро организовале што се тиче вакцинације.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији, навео је да се смањује број прегледа и пријема у болнице, али је додао да то ипак није права слика јер су људи мање одлазили код лекара током празника.

– Реалну ситуацију имаћемо после празника – рекао је министар и додао да је циљ да што пре из ковид система изађу и да се врате редовном систему рада – Институт за ортопедију Бањица, Институт за реуматологију, Медицина рада, неки од клиничко-болничких центара како би се укључили у дежурства и растеретили Ургентни центар и ВМА.

Министар каже да је најважније да се што више грађана вакцинише, да привреда крене нормално да ради.

– По свим проценама, имунитет од две дозе вакцина траје око шест месеци, што значи да већ сада морамо да се припремимо за јесен и да од септембра или октобра крене вакцинација здравствених радника, просветних радника, државних службеника који су у контакту са грађанима, угрожених категорија становништва – навео је Лончар.

Напоменуо је и да ће то бити озбиљан посао за здравствени систем.

Извор: Вечерње новости