Које је све професије “покосио” корона вирус у Србији: Лекари, таксисти, поштари, попови, познати…

* 16 живота је ЦОВИД 19 узео у Србији * Оболело је 785 особа

Корона вирус “покосио” је скоро све професије у Србији. Као што досадашњи званични подаци показују да је ова болест погодила у нашој земљи и бебе, труднице, да имамо међу зараженима и здраве, младе особе у пуној снази поред старијих и хроничних болесника, тако је “напао” људе различитих професија.

У нашој земљи је корона вирус потврђен код 785 особа а однео је 16 живота – 9 мушких и 7 женских.  Тренутна смртност у нашој земљи износи 2,04 одсто.

Сведоци смо да је ЦОВИД 19 потврђен код медицинских сестара, лекара, епидемиолога, али и попова, зубара, певача, предузетника, поштара, чак и спортиста…

Предузетник први оболели, у суботу напустио болницу

“Ногу” је повукао предузетник из Бачке Тополе И. Ђ. (43) код којег је 6. марта потврђен корона вирус. На срећу, овај нулти пацијент је оздравио и у суботу, 28. марта је изашао из Клиничког центра Војводине.

–  Нулти пацијент у Србији, код кога је дана 6. марта потврђено да је оболео од корона вируса ЦОВИД-19, после неопходног периода лечења у нашој установи, у току данашњег дана је у добром општем стању, отпуштен на даље кућно лечење и опоравак. Ово је трећи пацијент који се лечио у КЦВ од корона вируса, а који је отпуштен на кућно лечење – наводи се у саопштењу Клиничког центра Војводине.

Корона није заобишла ни цркву

Нажалост, ноћас је у КБЦ “Др Драгиша Мишовић”, два сата иза поноћи, преминуо епископ ваљевски Милутин (71).

Поред њега, у овој здравственој установи налазе се још двојица свештеника из ове епархије.

Напада и оне који се највише боре против њега

ЦОВИД 19 потврђен је и код здравствених радника. Вест о томе прво је обелоданио прошле недеље епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

– Мислим да имамо нешто што је најава нечега што ће се дешавати. Овога тренутка имамо 27 потврђених случајева од укупно 53 који су проверавани. Међу њима нажалост има и лекара. То је оно што нас је највише бринуло – рекао је Тиодоровић 20. марта.

Колико је тачно здравствених радника заражено поуздано се не зна. Оно што је сигурно јесте да међу њима и сестара, лекара, епидемиолога… Прошле недеље је у Нишу од корона вируса умрла докторка гинеколог.

С тим у вези, управо је јутрос директор Завода за јавно здравље Краљево Александар Мацан саопштио да је Врњачкој Бањи  инфицирана докторка епидемиолог. У самоизолацију је због тога стављено 18 радника Завода, потврдио је директор Александар Мацан.

– Док траје самоизолација, краљевачки Завод за јавно здравље имаће помоћ колега из “Батута” – рекао је др Мацан.

Заражени стоматолог у КЦ Војводине

Буру у јавности изавала је вест да је стоматолог из Новог Сада, наводно, радио у приватној ординацији заражен короном. Он је прошле претпрошле суботе тестиран на ЦОВИД а налази се у Клиничком центру Војводине.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да ће против њега бити поднета кривична пријава.

У Нишу корона у пошти, Симфонијском оркестру

Из Ниша су стигле вести да су међу зараженима радници Поште, али и да је ЦОВИД 19 ушао у Симфонијски оркестар.

Ова пошаст није заобишла ни таксисте

Чачанин стар 69 година, код којег је потврђено присуство коронавируса, пензионер је који ради као таксиста, пише Морава инфо. Он није био члан ниједног такси удружење, већ је посао таксисте обављао самостално. Реч је о хроничном болеснику који је хоспитализован на инфективном одељењу чачанске болнице.

Он је званично шеснаеста особа у граду на Морави која је инфицирана вирусом ковид-19.

. Јавне личности не крију да су заражене

Познате личности које су оболеле, рекло би се, не боје се одбацивања друштва. Међу њима је књижевница Биљана Србљановић, која је то сама саопштила на свом Фејбук профилу, емотивном поруком.

– Ако ви и даље немате неког блиског пријатеља, ко је на респиратору због Цовида, имам ја. Ако и даље не знате никог ко је позитиван на Корону и управо чека пријем у болницу, знам ја: себе – написала је Биљана која је до детаља описала кроз шта пролази као и какви су услови на Клиници за инфективне и тропске болести КЦС.

Прошле седмице и познати рокер, Ђорђе Давид,  примљен је у болницу са упалом плућа, тестиран на корону и добио добио позитивне резултате на корона виру.

Ни Фудбалски савез није јачи од короне

Са короном се упознао и председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза који је лежао на  Инфективној клиници Клиничког центра Србије.

Поред њега, ЦОВИД није заобишао ни потпредседника Фудбалског савеза Србије Марка Пантелића. За разлику од Кокезе, он је био у кућној изолацији, а како сазнајемо, обојица су је победили.

Војска се заразила на граници на северу земље

Министар одбране Александар Вулин саопштио је јутрос да међу зараженима има 9 војника, као и да је више од 600 војника у самоизолацији.

Он је навео да је стање заражених добро, и истакао да су се они заразили на северу земље, на граници.

Међу зараженима вероватно има пекара, апотекара, месара… Није то ни битно.

Важно је да бројке заражених и преминулих расте. ЦОВИД 19 је узео 16 живота у Србији.

Да и ви не бисте били део њих, слушајте савете струке.

Останите код куће.

Извор: Телеграф.рс