Ко је још популарнији, а ко је изгубио поверење народа: Утицај корона вируса на рејтинг лидера

Истраживачи јавног мњења наводе да популарност лидера у ванредним ситуацијама расте, јер преузимају највише одговорности.

Најновија анкета међу Американцима показала је да је рејтинг председника Доналда Трампа око 42 процента, отприлике на оном нивоу на којем је последњих неколико месеци, дакле – и пре избијања епидемије корона вируса.

Анкету је спровео Центар за истраживање јавних послова агенције Асошијетед прес, НОРЦ.

Трамп, иначе, свакога дана износи реаговање, односно мере државе на корона вирус.

Истовремено, позивајући се на друго истраживање, да 46 одсто Американаца одобрава политику председника током кризе изазване корона вирусом, а 51,5 одсто не одобрава, што је за пет одсто више “негативних” него пре пандемије.

Трамп је по много чему специфичан лидер, па и по овом параметру, ако је веровати истраживачима јавног мњења, који, иначе, наводе да популарност лидера у ванредним ситуацијама расте, јер преузимају највише одговорности.

Управо то се, на пример, догађа у Канади.

Популарност премијера Џастина Трудоа скочила је током епидемије цовид 19 за око 20 одсто, и тренутно има подршку 54 одсто грађана, док је у фебруару тај проценат био 33.

Према истраживању агенције Ангус Реид, Трудо је тако високу подршку имао последни пут у јуну 2017.

Његова странка истовремено има подршку 29 одсто Канађана.

Кад је реч о председнику Русије Владимиру Путину, података о истраживањима његовог рејтинга у јавности засад нема, а његов портпарол Дмитриј Песков каже да шефа руске државе уопште не брине да ли ће мере које је увео утицати на његов рејтинг, јер му је, каже Песков, борба против корона вируса тренутно приоритет.

У Великој Британији 44 одсто грађана сматра да је британска влада углавном добро руководила кризном ситуацијом, док 30 одсто није задовољно, показују резултати истраживања агенције Опиниум.

Премијеру Борису Џонсону, који је и сам био заражен корона вирусом и још се опоравља, верује 36 одсто Британаца, 37 одсто више верује министру здравља Мету Хенкоку, 59 одсто би своју судбину ставило у руке главном научном саветнику битанске владе Крису Витију, а 55 одсто највише верује председнику СЗО др Аданому Гебресијусу.

Нема, међутим, компаративних података кад је реч о Џонсоновом рејтингу пре корона кризе и сада, мада је пре кризе свакако доминантно зависио од односа Британаца према Брегзиту и његовој политици по том питању.

У Србији је истраживање агенције Ипсос стратеџик маркетинг показало да је подршка председнику Александру Вучићу, како каже директор Срђан Богосављевић, изразито скочила у односу на период пре увођења ванредног стања.

Вучић је по индикатору “у кога имате највише поверења” напредовао и 46 одсто испитаних каже: “само њему и ником другом”, истакао је директор Ипсос стратеџик маркетинга.

Позитивна оцена Вучићевог понашања је, пренео је Богосављевић драматично порасла, на чак 61 одсто, док је пре епидемије и ванредног стања била на 44 одсто.

Извор: Танјуг