КО ЈЕ ПРЕДРАГ КОН, ДР КОГА СЛУША ЦЕЛА СРБИЈА? Певао комшијама у време бомбардовања, виртуоз на гитари, воли оперу

Носилац је Медаље за војне заслуге и Повеље Српског лекарског друштва

Доктор Предраг Кон, последњих дана постао је „миљеник“ медија и целе нације, јер увек има шта да каже о новом корона вирусу са којим се Србија већ неко време бори.

Рођен је 1955, а као дете неколико година живео је у Вашингтону, где је радио његов отац. Енглески језик говори као српски, са којим је по доласку у Србију у почетку имао проблема. Између две велике љубави – медицине и музике, изабрао је медицину. Медицински факултет је је завршио у Београду, а потом специјализирао епидемиологију. Радио је на Војномедицинској академији, а био је и ратни епидемиолог. У Градски завод за јавно здравље дошао је пре више од десет година, а сада је на месту начелника Сектора за имунизацију.

Током 1991. и 1992. године, радио је „у Крајини и западном Срему као референт санитета за превентивну медицинску заштиту”, стоји у његовој званичној биографији. До 1995. године био је начелник Одељења за медицинску информатику у 1. Армији.

У Градски завод за јавно здравље долази 2001. године као начелник Сектора за имунизацију и у овој установи остаје до 2014. године.

Кон је три године био координатор пројекта „Јачање надзора над заразним болестима у Србији” Пакта за стабилност југоисточне Европе.

У време епидемије САРС-а 2003. године постављен је за шефа тима епидемиолога.

Учествовао је у изради Закона о заштити становништва од заразних болести 2004. и изради Правилника о имунизацији и заштити лековима 2006. и 2017. године. Пет година је био председник посебне лекарске групе у току пандемије грипа у Србији.

Кон је начелник Јединице за контролу и превенцију заразних болести, Центра за контролу и превенцију болести, Градског завода за јавно здравље, Београд.

Такође је и саветник Центра за контролу и превенцију заразних болести.

Носилац је Медаље за војне заслуге и Повеље Српског лекарског друштва.

Ожењен је Весном с којом има сина Слободана. Ипак, музике се није „одрекао“, а пријатељи за њега кажу да је виртуоз на гитари, а „егал“ са оперским певачима. Нјегов „О, соле мио“ и „Соњу“ нико не може да изведе као овај доктор.

Нјегови суседи памте да је све време НАТО бомбардовања Пеца Кон, како га зову, у својој згради сваке вечери окупљао људе, свирали су и певали, како би лакше пребродили стресне догађаје.

Занимљиво је и да је доктор Кон стриц певача и композитора Марка Кона, који је нашу земљу једном представљао на Евросонгу.

Извор: Еспресо.рс