КО ЈЕ СЛЕДЕЋИ? Смењена и шефица аналитике у МУП, блиска сарадница Дијане Хркаловић

Нови дан, нова смена у МУП-у! Слађана Петровић, очи и уши Дијане Хркаловић, више не руководи радом Службе за криминалистичку аналитику УКП Министарства унутрашњих послова, што је Директно.рс најавио да ће се десити још пре месец дана.

МУП трпи велике промене, министар Александар Вулин спороводи оно за шта је послат из Војске – сви најзначајнији кадрови Небојше Стефановића и Дијане Хркаловића су смењени. То је толико узело маха, да се међу запосленима прави кладионица и поставља питање: ко је следећи? Да ли командант Жандармерије или САЈ-а, неко трећи?

Слађана Петровић је смењена прошле недеље, пребачена је на друго радно место у МУП-у, а њену позицију је преузео колега из Одељења за опште правне послове.

Радом Службе за криминалистичку аналитику УКП Министарства унутрашњих послова Слађана Петровић, блиска сарадница Дијане Хркаловић, руководила је од 2015. године. Нјен успон у каријери везао се управо са бившом државном секретарком, најмоћнијом женом у МУП-у. Она ју је са места извршиоца, без претходног знања и искуства о раду у СКА, прескочивши неколико степеника, поставила на место начелника.

Подсећања ради, посао СКА састоји се у пружању подршке рада другим организационим јединицама криминалистичке полиције, односно ту се сливају сви оперативни и обавештајни подаци, врши се њихова анализа, сачињавају се пресеци и износе сугестије у циљу планирања оперативних мера и радњи, као и извођења оперативних акција.

Криминалистички аналитичари ове службе учествују у свакодневном раду оперативних тимова и заједно са радницима оперативних одељења раде на предметима и обрадама, које се односе на сузбијање организованог криминала, тероризма и екстремизма и активно учествују у реализацијама оперативних обрада. Дакле, све оно што “служба” сними, они претресу и шаљу даље.

Добар пример СКА рада је пример с јулских протеста кад су Дијанини батинаши ишли код Слађане у канцеларију по материјал о препознавању демонстраната, што је касније ишло на више адреса, како је раније објаснио наш извор из МУП.

Наравно, ово није крај сменама у полицији, који сада потреса “афера прислушкивање” председника Александра Вучића и чланова његове породице. Има доста посла и за Сектор унутрашње контроле.

Ипак, држава велике наде полаже у Веселина Милића, који је поново руководи београдском полицијом, а недавно се и Драган Кецман вратио на старо место начелника УКП-а, вероватно једне од најзначајнијих управа у полицији, јер се већина кривичних дела у Србији забележи управо на територији престонице.

Извор: Директно