Ко није продужио личну карту нема права на 100 евра

Грађани који на дан 24. априла ове године нису имали важећу личну карту немају право да се пријаве за помоћ државе у износу од 100 евра и то је разлог зашто се некима последњих дана приликом пријаве појављује натпис да су укуцали непостојеће податке.

Наиме, како се наводи у уредби, на ову врсту помоћи немају право они којима је истекла лична карта пре ванредног стања, а нису је продужили на време.

Саговорници Данаса из владе подсећају да по законима сваки грађанин треба да поднесе захтев за новом личном картом најкасније 15 дана пре истека важења, али да очигледно многи то не поштују.

Изузетак је направљен само за оне којима је лична карта истекла током ванредног стања, јер тада није било могуће извадити нову.

„Приликом прављења евиденције о додели помоћи, пресек је направљен 24. априла, те право да се пријаве имају само они који су тада имали важећу личну карту или им је истекла током ванредног стања. Они којима је истекла пре 15. марта, а нису је продужили на време, не могу да се пријаве за 100 евра“, објашњавају саговорници Данаса из владе.

Последњих неколико дана лист Данас је добио више примедби грађана да не могу да се пријаве за помоћ од 100 евра.

Подсетимо, до овог тренутка пријавило се више од четири милиона грађана, а по аутоматизму помоћ је исплаћена свим пензионерима и корисницима социјалне помоћи.

Извор: Данас