Коха: Влада Косова се обавезала на оснивање Заједнице српских општина

Влада Косова преузела је примену свих обавеза по споразумима проистеклим из бриселског дијалога, и оног о Заједници општина са српском већином, стоји у Националном програму за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) 2020-2024, који је усвојен прошле недеље у Влади Косова, пише Коха диторе.

Део обавеза ССП-а је и да нормализује односе са Србијом, укључујући примену потписаних споразума, поштовање принципа регионалне сарадње и ефикасне сарадње са мисијом спољне политике, безбедности и одбране ЕУ, наводи лист.

У документу се такође помиње споразум о оснивању Заједнице (Асоцијације) општина са српском већином, против којег се Покрет самоопредељење непрестано ангажовао. Није, међутим, описан пут који треба следити и радње које је могуће подузети.

“У децембру 2015. године Уставни суд је донео пресуду у вези са Споразумом о Заједници општина са српском већином. Влада Косова ће увек поступати у потпуности у складу са Уставом Косова и одлуком Уставног суда”, пише у Националном програму за спровођење ССП-а, чији је примерак обезбедио Коха Диторе.

Уставни суд је утврдио кршења у свих седам поглавља споразума, али га није поништио и препоручио је да се приликом припреме статута избегне кршење Устава и закона.

Овај споразум је дериват првог споразума за нормализацију односа Косова и Србије, обрађен је неколико пута од 2013. године, али споразум о принципима за ЗСО потписан 2015. године током владе коју је водио Иса Мустафа, Уставни суд прогласио је неуставним.

Извор: Н1